Домашни чабати с квас по случай Световния ден на хляба
За тестото: 
- 500 г брашно (за тези чабати са изпозвани: 100 г спелта т630, 200 г Капуто Куоко, 200 г Мливо силно)
- 100 г стартер 50% хидратация
- 10 г сол
- 390 г вода
- 2 ч.л. меко масло
Начин: 
Подгответе стартера от сутринта и замесете тестото привечер. 
Направете 1 час ферментолиза (смесване на водата, стартера и брашното в купата, в която ще месим тестото - съвсем кратко измесваме, докато няма сухо брашно), след това добавете солта и накрая мекото масло. 
Измесете до меко и гладко тесто, прехвърлете в купа (използвайте купа с правоъгълна форма, за да улесните оформянето след това) и покрийте с шапчица за душ. 
Направете на тестото през 30 минути: 
1 разтягане
1 ламиниране
1 вътрешно сгъване*
След това поставете купата с тесто в хладилник (тестото за тези чабати престоя в хладилника за 8+ часа на 4°С ). 
След като извадите тестото от хладилника, оставете го на стайна температура, за да се темперира (тестото за тези багети престоя на стайна температура за около 2 часа)
Оформете чабатите, като върху набрашнена работна повърхност внимателно обърнете купата с тестото. Изрежете с помощта на шпатула желания брой чабати, поръсете с брашно (а може и смес от бяло и семола) и прехвърлете внимателно върху набрашнено ленено пано.
Оформените чабати оставете за финално втасване (тези чабати втасаха за около 1.5 часа на стайна температура). 
Изпечете в съд с под капак за 20 минути на 240°С и още около 15 минути на 200°С без капака, или свободно с осигурена пара спрямо спецификите на Вашата фурна. 
За още предложения за чабати - хвърлете един поглед и тук. 
*Манипулации на тестото: в този контекст думата "манипулация" не носи отрицателно значение, това са техниките и действията, които прилагаме на тестото, за да подобрим неговата структура и да постигнем желания резултат, сред тях са: разтягане, вътрешно сгъване, ламиниране - те развиват глутеновата мрежа и подобряват еластичността на тестото. 

.jpg)




 
 
Коментари
Публикуване на коментар