Питки с квас, овесени ядки, ленено и маково семе

  

Питки с квас, овесени ядки, ленено и маково семе 

Хлябът с квас обича овесените ядки - и то с причина. Когато ги залеем с вряла вода, прясно мляко, смесим с кисело мляко или сготвим на каша, овесените ядки набъбват и увеличават обема си двойно или тройно. Готовата каша придобива гелообразна структура. Добавянето на кашата в тестото за хляб позволява по-висока хидратация на самото тесто, нежна и мека среда, а мекотата се запазва за по-дълго. Не на последно място, вкусът е повече от приятен. 

Овесените ядки са не само вкусни, но и толкова полезни - богати на фибри, източник на протеин, съдържат антиоксиданти, магнезий, фосфор, цинк, мед и т.н.

У дома овесените ядки не са само за закуска или солен вариант за обяд - обичам да ги включвам и в тестото за бисквитки, други сладки печива и тестото за хляб с квас.

За тези меки питки използвах рецептата за Мек тостерен хляб с квас, овесени ядки и чия в кисело мляко, като я преработих малко - ще забележите, че количествата са идентични. 

Необходими са: 

Стартер: 
Пригответе от вечерта, за да е готов на сутринта за месене
20 г твърд квас 
60 г вода 
120 г брашно 
Ако работите с течен квас: 
20 г течен квас 
90 г вода
90 г брашно 

За овесената каша: 
200 г вряла вода 
50 г овесени ядки 
10 г ленено семе
5 г маково семе 
Пригответе от вечерта и оставете до сутринта на хладно: залейте овесените ядки и семената с врялата вода и покрийте съда с капаче, за да не излиза влагата. 

На сутринта замесете тестото: 
Цялото количество стартер 
Цялото количество овесена каша
400 г брашно (тук комбинирах 320 г бяло Балван и 80 г прясно смляна пшеница) 
200 г вода 
11 г сол 
40 г масло 
Ако работите с течен квас: 
Увеличете количеството брашно в тестото с 34 г
Намалете количесвтото вода в тестото с 33 г
Запазете количествата на всички останали съставки 

Начин: 

Смесете в купата на миксера всичко без солта и маслото. Омесете за кратко, добавете солта - и измесете добре. Накрая добавете маслото и отново измесете до гладко тесто. 

Направете през 30 минути: 1 бр. разтягане и 1 бр. вътрешно сгъване. 

Оставете тестото в покой, докато почти удвои обем, а след това го приберете за 30-тина минути в хладилника (охладеното тесто ще се оформя по-лесно). 

Оформете желания брой питки (тук са 9 питки по 115-120 г), поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене, и изчакайте да втасат добре (покрийте тавата със стреч фолио, найлонов плик или капак). 

Преди изпичане намажете с яйце, разбито с няколко капки прясно мляко. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 220C без вентилатор за 20 минути и за още 20 минути на 200C. 

Ако харесвате питки и имате желание да приготвите и друг вид питки с квас - погледнете и тази колекция: питки. В нея събрах рецепти за питки с каша тангжонг, питки с каша от ръжено брашно, питки с каша от брашно от елда, бриош питки, питки със смлян черен ориз. 


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

  1. Наталия Драмалиева25 август 2025 г. в 13:54

    Рецептата ви е супер! Много ми харесва и уточнението, ако работим с течен квас как да месим. Ще я пробвам! Отдавна искам да пробвам хляб с овесена каша. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, Наталия! Радвам се, че Ви допада рецептата, надявам се и хлябът да Ви хареса! А ако имате някакви въпроси, пишете без коленания! Поздрави, Христина
      :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации