Домашна фокача с квас - хляб с дълбок вкус

Квасена фокача 

Фокача с квас 

Казват, че фокачата има корени, които се простират над 2000 г назад във времето, а името на този любим за мен плосък хляб идва от латинската дума focus, означаваща „огнище“ или „огън“, защото хлябът се е печал върху нагорещени камъни в домашното огнище. 

През годините се появили различни вариации - само полята със зехтин, фокача с домати и маслини и др., а днес тя е просто чудесен вариант за хапване на сандвич, разполовена на две и пълна с вкуснотии, или просто така с любимо ястие. 

Приготвям я често у дома, а в последно време просто я поливам с малко зехтин. 

Сладък стартер
9 г кафява захар
20 г твърд квас
30 г вода
60 г брашно

Тестото
Цялото количество стартер 
500 г брашно (100 г спелта т630, 150 г Капуто Куоко, 250 г Евамел екстра)
380 г вода
11 г сол
20 г зехтин 

Начин

Направете ферментилиза за 45 минути.

След това добавете солта и след хубаво измесване, добавете и зехтина. 

Прехвърлете тестото в подходяща купа, поставете найнолова шапчица и оставете в покой за 30 минути. 

През интервал от 30 минути направете 1 бр. разтягане и 2 бр. вътрешни сгъвания, след което приберете тестото веднага в хладилника.

Тук идва моментът, в който трябва да прецените колко време ще оставите тестото в хладилника - това зависи от брашното, хидратацията, температурата в хладилника. 

След престоя е хладилник отново ще трябва да прецените и колко време да оставите тестото на стайна температура - ако е необходимо още втасване. 

  

Как процедирах: 

Извадих тестото на стайна температура след престой от 18 часа в хладилника на 4°С, оформих след час и половина.

След още един час и половина пекох в предварително загрята фурна на 275°С на програма "Пица" за 10 минути, полях я само с малко зехтин преди печене. 


Бележки: 
- Съобразете брашното, което ще полазвате. Има браша, които са подходящи за дълга ферментация. Дори и да използвате по-слабо брашно, това не е проблем и отново ще имате вкусна фокача на трапезата - трябва обаче да съобразите хидратацията (намалете я), времето за ферментация (намалете го), водете се по тестото .
- Можете да украсите фоката с доматчета, кромид и др. 
- Ако вашата фурна няма програма "Пица", това не е фатално, трябва да намерите вашия начин на печене, това все пак е фокача, приготвена в домашни условия. Предпочитам да изпека фокачата на по-висока температура за по-кратко време, но можете да процедирате и по друг начин спрямо вашата фурна. 

Коментари

Популярни публикации