Какво е квас?

Квас - хоби прочит на магичната смес в малкото бурканче

Толкова много информация има налична по този въпрос, че тук пиша единствено от моя опит, без претенции и лабораторни анализи, а с любов към тестото и хляба с квас. 

Какво е квас? 

И така - квас: на ферментиралата смес от вода и брашно, в която дружно си съжителстват дрожди и млечнокисели бактерии, казваме квас (на английски soursodough, на немски Sauerteig). Някои (хоби) пекари дори дават име на своя квас, други го сравняват с домашен любимец - сигурно имат право, вероятно защото квасът е нещо, което ще изисква поддържане и т.нар. хранене, т.е. живее под режим на хранене и се чувства комфортно при околна температура от 23°С-24°-25°С. Можете да отглеждате кваса и в хладилник или в специална къщичка за кваса, където също е необходим режим на поддържане и хранене при различни температури. 

Четива: 

The Sourdough Microbiome

The Sourdough School, Vanessa Kimbell

The sourdough microflora: biodiversity and metabolic interactions - ScienceDirect

Microbial secrets of sourdough | Knowable Magazine

Какво: вода и брашно

Режим на хранене (поддържане на кваса): ежедневно хранене - при условие че бурканът с квас е на стайна температура

Процес: ферментация - микроорганизмите, които се съдържат в кваса – основно диви дрожди и млечнокисели бактерии, разграждат захарите, съдържащи се в брашното, и ги превръщат в полезни вещества като въглероден диоксид, млечна киселина и етанол.

Начин: използваме кваса като основния набухвател за нашите хляб и печива:

  •  Дрождите: хранят се със захарите и отделят въглероден диоксид и етанол → тестото  бухва етанолът се изпарява при печенето, но оставя своя отпечатък върху вкуса и   аромата
  •  Млечнокиселите бактерии: произвеждат органични киселини (млечна и оцетна) →  допринасят за вкуса, аромата, текстурата на печивото 

Видове и типове квас

Спрямо брашното: пшеничен, ръжен, лимецов, нахутен, какаов и др. 

Спрямо хидратацията: 

  •  течен (най-общо казано, това е квас, който е захранен с равни количества вода и брашно, или т.нар. хидратация 100%)
  • твърд (най-общо казано, това е квас, при който количестовото брашно е два пъти количестовото вода, или т.нар. хидратация 50%).

Как се прави квас? 

Има различни начини на захващане на квас: 

  • Смесване на вода и брашно, ежедневно захранване с вода и брашно за около 10-14 дни, докато имаме активен и стабилен квас.
  • Стартиране с дива мая - вода, плод стафиди, ябълка, билки...) и захар. След като дивата мая е готова - водата се захранва с брашно и се продължава с ежедневни захранвания.
  • От ферментирали продукти като боза, кефир, кисело мляко и др.  

Как да се снабдим с квас? 

  •  да поискаме в пекарна да ни подарят/продадат квас 
  •  да поискаме квас от "квасен" приятел - толкова е хубаво да споделиш квас, не се притеснявайте да поискате квас 
  • да си закупим квас – в онлайн пространството продават квас. Например можете да намерите различни варианти на изсушен (дехидратиран) квас (не става дума за тези малки пакетчета, които съдържат мая …), дори интерсни предложения за квас на 100 години и др. (не зная колко надежден е този вариант за снабдяване с квас, тъй като не съм си купувала квас онлайн) 
  • да си направим квас сами – много хора се отказват от това по една или друга причина. Истината е, че въпреки че тази стъпка отнема малко време,  търпение и една доза усилие, резлтатът си заслужава. 

Защо си заслужава? 

Да си направим квас сами е осъзнатото начало. 

Ще сме започнали от първите стъпки и ще имаме нещо, което сме съзадали сами - с внимание, грижа и постоянство.

Квасът учи на търпение, ангажираност и увлича. А най-хубавото предстои: много вкусни печива с квас, защото светът на кваса всъщност е необхватна вселена от вкусове, аромати... И не на последно място, ползите от кваса за здравето са доказани - подпомага храносмилането и  усвояването на хранителни вещества и подобрява баланса на чревното здраве. 




Коментари

Популярни публикации