Двуцветен хляб с квас - куркума и син чай за ефектна среда
Двуцветни хлебчета с квас
Тези цветни хлебчета се получават много красиви и ефектни. Мраморният ефект на средата на хлебчетата можем да направим с различни естествени багрила - куркума, син чай, активен въглен, какао, рожков ...  
Замесих едно основно тесто, което разделих и след това оцветих. Използвах куркума и син чай - не се отразиха на вкуса по никакъв начин в този случай, тъй като използвах и малки количества. Избрах удобен за мен в топлото време метод, а именно - да продължа насипната ферментация в хладилника, а финалното втасване - да е на стайна температура.  
За стартера, подгответе сутринта:
- 10 г твърд квас 50% хидратация
- 30 г вода
- 60 г брашно
10 г течен квас
45 г вода
45 г брашо)
За тестото: 
- 500 г брашно (тук комбинирах 250 г Капуто Куоко + 150 г Евамел екстра + 100 г прясно смляна пшеница)
- 100 г твърд стартер 50% хидратация
- 390 г вода (съобразете количеството вода и при необходимост - коригирайте)
- 11 г сол
- 20 г масло
- Куркума
- Син чай
(Ако работите с течен квас, запазете всички посочени по-горе количества, единствено променете: 
- добавете 16 г брашно, т.е. използвайте за тестото 516 г брашно
- намалете количеството вода с 17 г, т.е. използвайте за тестото 373 г вода)
Начин: 
Замесете късния следобяд (аз замесих в 17.40 ч.). 
Направете 1 час ферментолиза (смесете водата, брашното и стартера - измесете съвсем за кратко, докато няма сухо брашно). 
След това започнете месене (машинно или на ръка) и добавате солта, след 10-тина минути почивка на тестото добавете и маслото. 
Месете почти до глутенов прозорец. Разделете тестото на две и добавете в едната половина 1 ч.л. куркума (и няколко капки вода).
В другата половина добавете 1 ч.л. син чай (син чай или цветове пеперуден грах, купувам го от zoya.bg, и няколко капки вода)
Доизмесете двете теста на ръка (използвайте ръкавици, за да предотвратите оцветяване на кожата на ръцете). 
Поставете двете теста в две отделни купи, покрийте и след 30 минути направете 1 бр. разтягане на всяко тесто.
След 30 минути направете ламиниране, като наложите едното тесто върху другото. Сега отново имате едно тесто, поставете го в купа и покрийте с найлонова шапчица за душ. 
След 30 минути направете едно вътрешно сгъване на тестото и приберете купата в хладилника до сутринта. 
На сутринта:
Извадете купата с тестото от хладилника и оставете на стайна температура - за да се темперира тестото и ако е необходимо, да нарастне още малко (при мен тестото престоя 90 минути на стайна температура).
Разделете тестото на три (при мен 3 по около 335 г) и формете хлебчетата, след това ги поставете за финално втасване (за тези хлебчета - протече около 2 часа на 27°С). Поставям ги върху ленено пано, можете също така да ползвате и по-малки банетони или форми. 
Изпичане: свободно изпичане с осигурена пара в предварително загрята фурна на 240°С без вентилатор за 20 минути и на 220°C без вентилатор за още 20 минути.
  Всеки хляб е урок!
  The Loafmakery | Hristina Kutevski





 
 
Коментари
Публикуване на коментар