Първи козунак с квас и каша тангжонг, април 2021
Пухкав козунак на конци
Предвеликденски плетки без игли - козунак с квас и каша тангжонг
Вдъхновението 
Идеята за използването на каша тангжонг в тестото като цяло, а и за този първи за мен козунак с квас и каша, дойде от рецептата на Маурицио Лео за  неговите супер меки питки с квас Super Soft Sourdough Rolls . 
Тъй като питките имат лека сладост на вкус, ми хрумна да подходя със свой прочит към рецептата: обогатих я с яйце и направих нещо между кифли и мъфини, които тогава нарекох "кифини". 
Вкъщи много харесаха кифините и това ме мотивира още. Следващата стъпка след кифините бе да направя тестото за козунак, като включа каша тангжонг. 
Защо каша?
Защото кашата от предварително сготвено с вода или прясно мляко брашно придава невероятна мекота на готово печивото, а тази мекота се запазва за по-дълго. В момента, в който опитате и приготвите печиво с каша, ще се убедите в това.
Защото кашата от предварително сготвено с вода или прясно мляко брашно придава невероятна мекота на готово печивото, а тази мекота се запазва за по-дълго. В момента, в който опитате и приготвите печиво с каша, ще се убедите в това.
И тъй като идеята на този блог е да събирам на едно място рецептите, които приготвям или създавам, добавих тази рецепта като архив, тъй като я създадох преди съществуването на блога и е налична в профила ми в Instagram , а аз я пренесох и тук.
Публикация в архив
Предвеликденски плетки без игли. Направих пробно козунак с каша тангжонг. Резултатът - невероятно мек и вкусен козунак. Следвах рецептата на баба и мама (оригилната рецептата е с мая, като я промених, заменяйки маята с квас).
Стартер, захранен от сутринта: 
10 г захар
20 г активен квас 100% хидратация 
35 г брашно 
35 г вода
Каша тангжонг: 
30 г брашно
120 г прясно мляко 
Пригответе кашата сутринта, а след като изстине, съхранявайте в хладилник до момента на замесване на тестото
За тестото: 
370 г брашно (тук комбинирах 100 г манитоба и 270 г бяло Шиптън мил)
60 г розова отвара (няколко розови листенца ръснах във вода и я подварих) - можете да замените с вода или прясно мляко, но розовата отвара придава много приятен аромат  
90 г кафява захар
2 яйца
25 г масло
2 с.л. (пълни) олио
8 г сол
Ванилия, махлеб, локум
Начин: 
Замесете привечер. 
Разбийте яйцата и захарта до пухкава пяна. 
Сложете всички съставки и яйчната смес в купата на миксера, но без маслото, олиото и подправките. 
Измесете и започнете да добавяте олиото, след това маслото, а  накрая - подправките. 
Месете до гладко тесто. 
Направете 5 разтягания през 30-45 минути, оставете тестото в покой за през нощта и на хладно (около 16°С). 
На сутринта оформете, като разделите на три къса, поставите парченца локум и сплетете дълга плитка, която после навиете в кръгла форма. 
Работете върху намазана с малко масло работна повърхност, не ръсете брашно при оформянето на козунака. 
Време е козунакът да втаса финално (този козунакът втаса за около 5 часа). 
Преди изпичане намажете с жълтък, разбит с прясно мляко и олио, и поръсете с кафява захар.
Изпечете на 160°С спрямо спецификите на Вашата фурна до 94С-95С вътрешна температура. 
Бележки и лични наблюдения: 
- Брашното: използвайте брашно, което е подходящо за козунак. Ако изполвате по-слабо брашно, козунак ще се получи. Бих посъветвала да намалите количеството течност в тестото.
- Изпичане: Преди да сменя фурната, изпичах козунак с вентилатор. Сега предпочитам да не ползвам вентилатор, тъй като фурната е доста по-силна, а и реагира различно. Според мен е винаги трябва да се съобразим с нашата фурна. Като цяло съобразявам да не изпичам козунака на много силна температрура, така се предотваратява и изсушаването му.
Архив, април 2021





 
 
Коментари
Публикуване на коментар