Хляб с квас, заквасена сметана, кисело и прясно мляко
Млечен хляб с квас
Идеята да направя такъв домашен хляб с квас дойде, докато разлиствах тефтера с рецепти, и се спрях на питката, която майка ми обичайно приготвя за Коледа. В тестото за питката има кисело и прясно мляко, а аз реших да ги комбинирам и със заквасена сметана, като така пропусна добавянето на мазнина в тестото.
Намазването с попарено брашно като идея пък взех от учебника за хляб и сладкарсвто - получи се наистина страхотна коричка. 
Хлябът ухае невероятно! 
!  Ако сте начинаещ в света на кваса, препоръчвам да изполвате активен квас за направата на този хляб! 
- 400 г брашно (за този хляб: 200 г Евамел екстра, 100 г бяло Екосем, 100 г Капуто Куоко)
- 200 г остатъчен квас (за този хляб: смес от бял твърд, бял течен, ръжен - но събиран в хладилника, с активност и много приятен мирис, заменете с активен квас, ако не сте сигурни в състоянието на вашия остатъчен, остатъчният ви квас е стоял дълго време в хладилник и др.)
- 150 г прясно мляко 3.6% масленост
- 100 г кисело мляко 5% масленост
- 50 г заквасена сметана
- 30 г вода
- 8 г сол
- 15 г захар
Поради многото съдържание на квас в хляба, този хляб става готов в рамките на деня на замесване. 
Смесете в купата на миксера кваса, захарта, водата, прясното мляко, киселото мляко и заквасената сметана. 
Пуснете ролера да върти и започнете да добавяте брашното. Измесете за няколко минути и добавете солта. 
Месете до гладко тесто, което прехвърлете в купа и покрийте с душ шапчица.
След 30 минути направете 2 броя разтягания през интервал от 40 минути. 
Оставете тестото в покой до почти удвоен обем, след това оформете и поставете в банетон за финално втасване на финална температура. 
Пригответе кашичка от попарено брашно в съотношение 1:5 (залейте 5 г брашно с 25 г вряла вода, разбъркайте добре до еднородна кашичка, покрийте с капачка или алуминиево фолио, за да се запази влагата, и изчакайте да се охлади).
Преди печене намажете с кашичката. 
Изпечете хляба, като осигурите пара във фурната, без вентилация: първите 20 минути на 240°С и още 20 минути на 220°С.


 
 
Коментари
Публикуване на коментар