Вързана питка с квас - вкусна и нежна препратка към старите тефтери
Коледна вързана питка с квас
Любимата питка, която моята майка винаги приготвя за Коледа - пухена, вкусна и сплотяваща.
Истина обаче е, че тази питка е подходяща не само за Коледната трапеза. Можем да я приготвим и за трапезата за Нова Година, за рожен ден, за имен ден, за всеки друг повод, а дори и просто така - без повод.
Тестото позволява и различно оформяне - плод на нашето въображение и желание.
Тук често ще срещате това, че използвам рецепти от тефтерите на майка ми и баба ми ... И за тази питка оригиналната рецепта е в тефтера на майка ми и с мая. Преработих рецептата, за да изполвам квас.
Питката с квас става готова в рамките на деня на замесване. Стартерът (квасът, който приготвяме специално за дадено печиво) се приготвя от вечерта, а на сутринта се замесва тестото.
Ето и рецептите, по които направих питката: както с течен стартер, така и с твърд стартер.
31 декември 2024 г. (с твърд стартер)
20 г квас 50% хидратация
10 г бяла захар
60 г вода
120 г бяло брашно (тук Caputo Cuoco)
Цялото количество стартер
160 г прясно мляко
100 г кисело мляко
1 бр яйце
1 бр белтък
40 г вода
470 г бяло брашно (тук Евамел екстра)
50 г меко масло
1 с.л. олио
8 г сол
За намазване на питката преди печене:
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. олио
18 декември 2023 г. (с течен стартер)
20 г бяла захар
40 г квас 100% хидратация
80 г брашно
80 г вода
За тестото:
Цялото количество стартер
500 г бяло брашно (тук бяло Екосем)
1 бр. яйце размер М
1 бр. белтък
160 г прясно мляко
100 г кисело мляко
8 г сол
50 г меко масло
1 с.л. олио
(още 10-15г вода при необходимост и спрямо брашното)
Меко масло за намазване на фитилите
За намазване на питката преди печене:
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. олио
Начин
Замесете всичко без маслото и олиото - добавете ги, когато тестото е добре измесено.
Направете 2 броя разтягания на тестото през около час.
След като тестото увеличи двойно обем, разделете на желания брой късове, окръглете всеки къс и оставете за кратка почивка от 10-15 минути, като покриете с кухненска кърпа.
След това всяка топка разточете върху намазнен плот, намажете с меко масло, прегънете по дължина, навийте на фитил, а фитилът - вържете.
Подредете вързаните фитили един до друг в тава или форма, покрита с хартия за печене.
Как да офрмите питката - показвам в това видео: Оформяне
Сега е моментът така оформената питка да втасва финално - питката ще увеличи обем двойно, при допир няма да се усещат твърди или сбити участъци.
Преди печене намажете втасалата питка със сместта с жълтъка.
Изпечете на 200C в предварително загрята фурна без вентилатор за 45 минути или спрямо спецификите на фурната.




 
 
Коментари
Публикуване на коментар