Вързана питка с квас - вкусна и нежна препратка към старите тефтери

Коледна вързана питка с квас 

Любимата питка, която моята майка винаги приготвя за Коледа - пухена, вкусна и сплотяваща. 

Истина обаче е, че тази питка е подходяща не само за Коледната трапеза. Можем да я приготвим и за трапезата за Нова Година, за рожен ден, за имен ден, за всеки друг повод, а дори и просто така - без повод. 

Тестото позволява и различно оформяне - плод на нашето въображение и желание. 

Тук често ще срещате това, че използвам рецепти от тефтерите на майка ми и баба ми ... И за тази питка оригиналната рецепта е в тефтера на майка ми и с мая. Преработих рецептата, за да изполвам квас. 

Питката с квас става готова в рамките на деня на замесване. Стартерът (квасът, който приготвяме специално за дадено печиво) се приготвя от вечерта, а на сутринта се замесва тестото. 

Ето и рецептите, по които направих питката: както с течен стартер, така и с твърд стартер.


31 декември 2024 г. (с твърд стартер)

Стартер:
20 г квас 50% хидратация
10 г бяла захар
60 г вода
120 г бяло брашно (тук Caputo Cuoco)

За тестото: 
Цялото количество стартер
160 г прясно мляко
100 г кисело мляко 
1 бр яйце
1 бр белтък
40 г вода
470 г бяло брашно (тук Евамел екстра)
50 г меко масло 
1 с.л. олио
8 г сол 
Меко масло за намазване на фитилите
За намазване на питката преди печене: 
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко 
1 ч.л. олио

18 декември 2023 г. (с течен стартер) 

Стартер:
20 г бяла захар
40 г квас 100% хидратация
80 г брашно 
80 г вода

За тестото: 
Цялото количество стартер 
500 г бяло брашно (тук бяло Екосем)
1 бр. яйце размер М
1 бр. белтък 
160 г прясно мляко 
100 г кисело мляко 
8 г сол
50 г меко масло 
1 с.л. олио
(още 10-15г вода при необходимост и спрямо брашното)
Меко масло за намазване на фитилите
За намазване на питката преди печене: 
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко 
1 ч.л. олио

Начин

Замесете всичко без маслото и олиото - добавете ги, когато тестото е добре измесено.

Направете 2 броя разтягания на тестото през около час. 

След като тестото увеличи двойно обем, разделете на желания брой късове, окръглете всеки къс и оставете за кратка почивка от 10-15 минути, като покриете с кухненска кърпа. 

След това всяка топка разточете върху намазнен плот, намажете с меко масло, прегънете по дължина, навийте на фитил, а фитилът - вържете.  

Подредете вързаните фитили един до друг в тава или форма, покрита с хартия за печене. 

Как да офрмите питката - показвам в това видео: Оформяне

Сега е моментът така оформената питка да втасва финално - питката ще увеличи обем двойно, при допир няма да се усещат твърди или сбити участъци. 

Преди печене намажете втасалата питка със сместта с жълтъка. 

Изпечете на 200C в предварително загрята фурна без вентилатор за 45 минути или спрямо спецификите на фурната. 

Коментари

Популярни публикации