Тиквен козунак с квас - есенни премени в жълто 2022
Козунакът - любимо печиво и традиционно го приготвяме за един от най-хубавите празници - Великден. Истината е, че есента  всъщност е чудесен сезон за козунак - аромат на тиква, топъл цвят и фини козуначени конци. 
Идеята за рецепта за тиквен козунак се роди от хлябовете с тиква, които обикновено приготвям през есента. 
Рецептата включва каша тангжонг и печена тиква, а козунакът става готов в рамките на деня. Комбинацията от каша и тиква придава мекота, пухкавост и нежна текстура.
Необходими продукти и стъпки
🍂 Ден 1, вечер - приготвяне на стартера
- 30 г активен квас 100% хидратация
- 15 г тръстикова захар
- 80 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса)
- 80 г вода
🍂Ден 1, вечер - печене на тиквата
🍂Ден 1, вечер - приготвяне на каша тангжонг (или ден 2, рано сутрин):
- 30 г бяло брашно Екосем
- 120 г прясно мляко (на стайна температура)
Смесете брашното и млякото в касерола. Гответе на умерен огън, като бъркате енергично до сгъстяване (до температура на кашата около 65°C). Прехвърлете в съд, покрийте (за да не изсъхва и хваща кора) и охладете напълно.
🍂Ден 2, сутрин - тестото
- Цялото количество стартер
- Кашата тангжонг
- 100 г печена тиква сорт Матилда
- 2 бр. яйца
- 80-100 г тръстикова захар
- 50 - 60 г меко масло (или равни количества слънчогледово олио и масло)
- 370 г бяло брашно Екосем или друго подходящо брашно с висок протеин
- 6 г сол
- Сладки подправки: ванилия, канела, махлеб
- Шоколадови капки и накиснати предварително във вряла вода или ром, уиски сушени плодове (стафиди, червени боровинки и др. по Ваш вкус и желание)
Начин: 
Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес.
В купата на миксера добавете яйчната смес, стартера, кашата и тиквата.
Прибавете брашното и солта, измесете добре.
След кратка почивка, добавете маслото на порции до пълно усвояване.
Добавете ванилия, махлеб и канела.
Прехвърлете тестото в купа и покрийте с найлонова шапчица.
Направете 3 вътрешни сгъвания през 30 минути.
Оставете  тестото да втаса до удвоен обем(осигурете топлина). 
Оформяне, втасване и печене: 
Охладете тестото за 20 минути в хладилник – това улеснява оформянето.
Върху намаслен плот и с намазнени ръце оформете козунака: разделете на 6 части, разтеглете, добавете локум, оформете фитили и сплетете.
Оставете оформения козунак да втаса 3.5–4 часа до удвоен обем.
Загрейте фурната на 165°C (без вентилатор).
Намажете с жълтък, разбит с малко олио, и поръсете с тръстикова захар.
Печете 30–40 минути до вътрешна температура 94–96°C.
Бележки и лични впечатления: 
- Използвайте брашно с високо съдържание на протеин.
- Осигурете топло помещение
- Ползвам миксер Ankarsrum. Ако месите на ръка, ще ви е необходимо повече време за месене.
- За печената тиква: пека тиквата в подходяща тава, намазана с малко зехтин и добавена малко вода - на 160°C до готовност.
Още рецепти и предложения можете да откриете в: Рецепти. 
 Архив: Instagram, Facebook
12 ноември 2022



 
 
Коментари
Публикуване на коментар