Тиквен козунак с квас - есенни премени в жълто 2022



Козунакът - любимо печиво и традиционно го приготвяме за един от най-хубавите празници - Великден. Истината е, че есента  всъщност е чудесен сезон за козунак - аромат на тиква, топъл цвят и фини козуначени конци. 

Идеята за рецепта за тиквен козунак се роди от хлябовете с тиква, които обикновено приготвям през есента. 

Рецептата включва каша тангжонг и печена тиква, а козунакът става готов в рамките на деня. Комбинацията от каша и тиква придава мекота, пухкавост и нежна текстура.

Необходими продукти и стъпки

🍂 Ден 1, вечер - приготвяне на стартера
  • 30 г активен квас 100% хидратация
  • 15 г тръстикова захар
  • 80 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса)
  • 80 г вода 
🍂Ден 1, вечер - печене на тиквата

🍂Ден 1, вечер - приготвяне на каша тангжонг (или ден 2, рано сутрин):
  • 30 г бяло брашно Екосем
  • 120 г прясно мляко (на стайна температура) 
Смесете брашното и млякото в касерола. Гответе на умерен огън, като бъркате енергично до сгъстяване (до температура на кашата около 65°C). Прехвърлете в съд, покрийте (за да не изсъхва и хваща кора) и охладете напълно.

🍂Ден 2, сутрин - тестото  
  • Цялото количество стартер 
  • Кашата тангжонг
  • 100 г печена тиква сорт Матилда 
  • 2 бр. яйца
  • 80-100 г тръстикова захар
  • 50 - 60 г меко масло (или равни количества слънчогледово олио и масло)
  • 370 г бяло брашно Екосем или друго подходящо брашно с висок протеин 
  • 6 г сол
  • Сладки подправки: ванилия, канела, махлеб 
  • Шоколадови капки и накиснати предварително във вряла вода или ром, уиски сушени плодове (стафиди, червени боровинки и др. по Ваш вкус и желание)
Начин: 

Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес.

В купата на миксера добавете яйчната смес, стартера, кашата и тиквата.

Прибавете брашното и солта, измесете добре.

След кратка почивка, добавете маслото на порции до пълно усвояване.

Добавете ванилия, махлеб и канела.

Прехвърлете тестото в купа и покрийте с найлонова шапчица.

Направете 3 вътрешни сгъвания през 30 минути.

Оставете  тестото да втаса до удвоен обем(осигурете топлина). 

Оформяне, втасване и печене: 

Охладете тестото за 20 минути в хладилник – това улеснява оформянето.

Върху намаслен плот и с намазнени ръце оформете козунака: разделете на 6 части, разтеглете, добавете локум, оформете фитили и сплетете.

Оставете оформения козунак да втаса 3.5–4 часа до удвоен обем.

Загрейте фурната на 165°C (без вентилатор).

Намажете с жълтък, разбит с малко олио, и поръсете с тръстикова захар.

Печете 30–40 минути до вътрешна температура 94–96°C.
 
 

Бележки и лични впечатления: 
  • Използвайте брашно с високо съдържание на протеин. 
  • Осигурете топло помещение
  • Ползвам миксер Ankarsrum. Ако месите на ръка, ще ви е необходимо повече време за месене.
  • За печената тиква: пека тиквата в подходяща тава, намазана с малко зехтин и добавена малко вода - на 160°C до готовност. 

Още рецепти и предложения можете да откриете в: Рецепти

 Архив: Instagram, Facebook
12 ноември 2022

Коментари

Популярни публикации