Питки с квас и каша с императорски ориз
Лилави питки с квас
Печивата, направени с тесто с каша, винаги са невероятно меки и ефирни. След кашата от овесени ядки, ръж, бяло брашно, пълнозърнесто брашно, царевица,  дойде ред на тестото с каша от прясно смления на домашната мелничка Mockmill императорски ориз. 
Подходящи за бургери, сандвичи, малки филийки... Отдавана обмислям да направя такова тесто и питки - получиха се невероятни и ароматни, а и чудесен бургер: 
Ден 1, вечерта: 
Сладък стартер: 
30 г квас
15 г кафява захар
75 г вода
75 г брашно
30 г квас
15 г кафява захар
75 г вода
75 г брашно
Кашата тангжонг: 
40 г прясно смлян ориз и 150 г вода (това е оптималното количество вода, което пое оризът)
40 г прясно смлян ориз и 150 г вода (това е оптималното количество вода, което пое оризът)
Ден 2: 
Замесване на тестото, насипна ферментация, оформяне, финално втасване, изпичане на питките 
За тестото: 
Цялото количество стартер
Кашата тангжонг
480 г брашно (тък равни количества Капуто Куоко и бяло Екосем)
11 г сол
245 г вода (намалете спрямо използваното брашно)
1 с.л. олио
1 с.л. зехтин
Кубче масло (колкото орех)
Цялото количество стартер
Кашата тангжонг
480 г брашно (тък равни количества Капуто Куоко и бяло Екосем)
11 г сол
245 г вода (намалете спрямо използваното брашно)
1 с.л. олио
1 с.л. зехтин
Кубче масло (колкото орех)
В купата на Анкарсрум смесете всичко без брашното, солта и мазнината, добавяйте брашното, към което предварително сте прибавили солта, на пориции, а след хубаво измесване добавете и мазнината. 
Прехвърлете тестото в подходяща купа, покрийте с найлнова шапчица и оставете в покой за 30 минути. 
Направете 3 или 4 сгъвания на тестото през 30 минути, а след това оставете тестото да удвои обема си. 
Приберете тестото в хладилник преди оформяне за 30-40 минути (за да се охлади тестото и да се оформи по-лесно). 
Оформете питки (тук 6 бр. путки и 2 бр. малки хлебчета) и поставете в тава, застлана с хартия за печене, за финално втасване (около 3 часа на стайна температура). Покрийте тавата с найлон или найлоново фолио. 
Преди изпичане намажете питките със смесени 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко и поръсете със сусам. 
Изпечете под капак в предварително загрята фурна първо 15-тина минути с капак на 250°С  и още толкова на 180°С без капак. 






 
 
Коментари
Публикуване на коментар