Козунак с много квас и каша тангжонг 2022



Откакто направих за миналия Великден козунак с каша тангжонг, не ми е хрумвало да пропусна кашата в тестото за козунака. Този път увеличих кваса до 50% спрямо количеството брашно, а резултатът - готов в рамките на деня на замесване, аромате и вкусен козунак с парченца локум. 

Тестото разделих на три, внимателно разтеглих на ленти, подредих парченца локум, оформих фитили и всеки фитил усуках добре, след това сплетох на плитка и я навих. Усукването на фитилите, освен много доброто измесване и правилната ферментация, ще допринесе и за така желаните конци. 

Ден 1

  • Стартер, от вечерта:

30 г активен квас 100% хидратация

15 г тръстикова захар  

80 г брашно (брашното, с което поддържате кваса) 

80 г вода 

  • Каша тангжонг, от вечерта:

30 г бяло брашно (тук бяло Екосем)

120 г прясно мляко (на стайна температура) 

Ден 2: 

За тесто: 

Цялото количество стартер

Охладената напълно каша тангжонг

100 г вода или прясно мляко 

 2 яйца

100 г тръстикова захар

50 - 60 г меко масло (или равни количества слънчогледово олио и масло)

370 г бяло брашно  (тук бяло Екосем)

6 г сол

ванилия и махлеб

По желание и вкус: портокалови корички или 1 с.л. портокалово сладко, локум, стафиди, сушени плодове (накиснати предварително в ликьор или прясно мляко) и др. 

Начин

Яйцата и захарта се разбийте с миксер до пухкава и ефирна смес.  

След това се добавете стартера, водата (или прясното мляко), брашното и солта. 

Последни добавете маслото и олиото - измесете до пулното им усвояване в тестото. 

На самия финал на месенето прибавете и сладките подправки. 

Прехвърлете тестото с подходяща купа, поставетр найлонова шапчица и оставете в покой за 30 минути. 

Направете 2-3 бр. сгъвания на тестото, след което го оставете  в покой до поне удвоен обем.

Върху намазан с малко масло плот (или работна повърхност) оформете козунак в желаната форма, като по желание добавете и плънка. 

Оформения козунак поставете в подходяща форма, предватително облечена в хартия за печене, и оставете за финално втасване. 

Загрейте фурната на 165°С и изпечете козунака до 94С-95С вътрешна температура (или спрямо спецификите на фурната, като внимавате да на печете козунака на много висока температура). 


Бележки: 
  • Първо втасване отне около 8 часа на стайна температура. 
  • финално втасване продължи около 3.5 - 4 часа на стайна температура. 

17 април 2022 
Архив: Instagram, Facebook

🌸

Коментари

Популярни публикации