Козунак с много квас и каша тангжонг 2022
Откакто направих за миналия Великден козунак с каша тангжонг, не ми е хрумвало да пропусна кашата в тестото за козунака. Този път увеличих кваса до 50% спрямо количеството брашно, а резултатът - готов в рамките на деня на замесване, аромате и вкусен козунак с парченца локум. 
Тестото разделих на три, внимателно разтеглих на ленти, подредих парченца локум, оформих фитили и всеки фитил усуках добре, след това сплетох на плитка и я навих. Усукването на фитилите, освен много доброто измесване и правилната ферментация, ще допринесе и за така желаните конци.
Ден 1
- Стартер, от вечерта:
30 г активен квас 100% хидратация
15 г тръстикова захар
80 г брашно (брашното, с което поддържате кваса)
80 г вода
- Каша тангжонг, от вечерта:
30 г бяло брашно (тук бяло Екосем)
120 г прясно мляко (на стайна температура)
Ден 2:
За тесто:
Цялото количество стартер
Охладената напълно каша тангжонг
100 г вода или прясно мляко
2 яйца
100 г тръстикова захар
50 - 60 г меко масло (или равни количества слънчогледово олио и масло)
370 г бяло брашно (тук бяло Екосем)
6 г сол
ванилия и махлеб
По желание и вкус: портокалови корички или 1 с.л. портокалово сладко, локум, стафиди, сушени плодове (накиснати предварително в ликьор или прясно мляко) и др.
Начин:
Яйцата и захарта се разбийте с миксер до пухкава и ефирна смес.
След това се добавете стартера, водата (или прясното мляко), брашното и солта.
Последни добавете маслото и олиото - измесете до пулното им усвояване в тестото.
На самия финал на месенето прибавете и сладките подправки.
Прехвърлете тестото с подходяща купа, поставетр найлонова шапчица и оставете в покой за 30 минути.
Направете 2-3 бр. сгъвания на тестото, след което го оставете в покой до поне удвоен обем.
Върху намазан с малко масло плот (или работна повърхност) оформете козунак в желаната форма, като по желание добавете и плънка.
Оформения козунак поставете в подходяща форма, предватително облечена в хартия за печене, и оставете за финално втасване.
Загрейте фурната на 165°С и изпечете козунака до 94С-95С вътрешна температура (или спрямо спецификите на фурната, като внимавате да на печете козунака на много висока температура).
- Първо втасване отне около 8 часа на стайна температура.
- финално втасване продължи около 3.5 - 4 часа на стайна температура.



 
 
Коментари
Публикуване на коментар