Хляб с квас и каша с царевично брашно

🌽

Това е хляб с квас, който става готов в деня на замесване, и е невероятно вкусен! Опитвала съм и вариант да замеся тесто с царевично брашно, но без добавена каша. Убедих се обаче, че кашата е изключително подходяща за такъв хляб. 

Царевичното брашно е специфично за работа, то е като ситен пясък, няма глутен, не образува глутеновата мрежа както бялото пшенично брашно. Поради тази причина царевичният хляб е ронлив и с твърда текстура. Добавянето на каша (сготвено царевично брашно) в тестото допринася за съвсем различен резултат - по-мек, ароматен и вкусен хляб с царевично брашно. 

Ден 1, вечерта

✔Кашата:  
  • 40 г царевично брашно (тук сръбско, пълнозърнесто царевично) 
  • 160 г вода 

✔Стартер: 
  • 20 г течен квас 100% хидратация
  • 90 г вода
  • 90 г брашно (брашното, с което поддържате кваса) 

Ден 2: 
Замесване на тестото, насипна ферментация, оформяне, финално втасване, изпичане 

За тестото: 
  • Стартера
  • Царевичната каша
  • 100 г вода 
  • 360 г бяло брашно (тук на Alnatura)
  • 8 г сол
  • 1 пълна ч.л. гхи или 20 г меко масло 
  • Зрънца сварена царевица 
Кашата и водата за тестото в купата на миксера 

Започнете сутринта. 

Сложете в купата на миксера всички продукти без гхито (или маслото) и зрънцата царевица, измесете, а накрая добавете гхи (или маслото) - отново измесете и до гладко тесто. 

Оставете тестото за почивка от 30 минути. 

Ламиниране и добавяне зърна сварена царевица

Направете ламиниране (внимателно разтеглете тестото върху съвсем леко намокрена работна повърхост) и поръсете със зрънцата сварена царевица, а след още 30 минути направете едно вътрешно сгъване на тестото. 

Оставете тестото в покой до почти удвоен обем и оформете в желаната форма.  

Време е за финалното втасване на стайна температура (ориентировъчно около 3 часа). Ако предпочитате да направите ретардация, то съобразете се с факта, че в тестото има голямо количество квас и процесите ще се случват по-бързо макар и на студено. 
 

Изпечете хляба в чугунена тенджера: 20 минути на 240°С и още 15-20 минути на 200°С без капака.

Архив: Instagram, Facebook
31 октомври 2023 

🌽🌽🌽

Коментари

Популярни публикации