Тостерни хлебчета с каша от прясно смляна пшеница и семена


Времето навън е само за вътре! И печенето на хляб в това време си е повече от удоволствие - топлина, уют и аромат... 


Тези тостерни хлебчета с квас са чудесен вариант за сандвичи - както за училищната кутия, така и за закуска у дома.

Рецептата е вдъхновена от рецептата на Маурицио Лео за супер меки питки, с някои мои промени. 

Ден 1, вечерта - приготвяне на кашата и стартера: 

За кашата тангжонг: 
60 г прясно смляна пшеница (заменете с пшенично пълнозърнесто брашно от пакет)
10 г златно ленено семе
10 г кафяво ленено семе
175 г вода и 175 г прясно мляко
Сгответе кашата в касерола на умерен огън, като бъркате енергично. Покрийте веднага и охладете напълно. Съхранявайте в хладилник до сутринта.

За стартера:
45 г квас 100% хидратация 
20 г захар
110 г вода
110 г брашно (брашното, с което поддържате и храните Вашия квас) 

Ден 2
Замесване на тестото, втасване, оформяне, финално втасване, изпичане

За тестото: 
Цялото количество стартер
Цялото количество каша
770 г брашно бяло** (тук комбинация от: 70 г прясно смляна пшеница,  430 г Евамел тип 500, 220 г Капуто Нувола) 
380 г вода
16 г сол
60 г масло меко 
1 с.л. гхи.

**Съобразете количеството вода - намалете, ако месите с по-слаби брашна

Начин

Замесете сутринта. 

Смесете всички съставки в купата на миксера, без маслото и гхи.

Омесете добре, след което добавете маслото и гхи на порции.

Омесете финално до гладко, еластично тесто. Оставете за почивка от 30 минути. 

Направете 3 разтягания през интервал 30 минути.

Оставете тестото в покой до почти удвоен обем.

Оформете 3 тостерни хлебчета.

Оставете да втасат добре – не се усещат сбити участъци при лек натиск с пръст, ако поклатите формата, втасалият хляб пружинира като желе. 

Изпечете в предварително загрята фурна: 10 минути на 220°C, още 35 минути на 190°C (без вентилатор)


Бележки и лични впечатления
  • Хлебчетата са изключително меки и ароматни. Кашата в тестото придава не само мекота, но и удължава свежестта на печивото.
  • Комбинацията на брашна не е задължителна, можете да използвате и само бяло брашно (обичам да комбинирам брашна, защото това спомага и за вкуса на готовото печиво). 
  • Изчакайте поне 24 часа след изпичане, нарежете на филйки, подредете филийките в подходяща найлонова торбичка с цип (много са удобни тези на Ikea) и замразете във фризера. Когато решите да размразите, извадете торбичката с филийките на стайна температура вечерта, а на сутринта ще имате меки филийки. 

27 ноември 2023

Коментари

Популярни публикации