Тостерни хлебчета с каша от прясно смляна пшеница и семена
Времето навън е само за вътре! И печенето на хляб в това време си е повече от удоволствие - топлина, уют и аромат... 
Тези тостерни хлебчета с квас са чудесен вариант за сандвичи - както за училищната кутия, така и за закуска у дома.
Рецептата е вдъхновена от рецептата на Маурицио Лео за супер меки питки, с някои мои промени. 
Ден 1, вечерта - приготвяне на кашата и стартера: 
За кашата тангжонг: 
60 г прясно смляна пшеница (заменете с пшенично пълнозърнесто брашно от пакет)
10 г златно ленено семе
10 г кафяво ленено семе
175 г вода и 175 г прясно мляко
Сгответе кашата в касерола на умерен огън, като бъркате енергично. Покрийте веднага и охладете напълно. Съхранявайте в хладилник до сутринта.
За стартера:
45 г квас 100% хидратация 
20 г захар
110 г вода
110 г брашно (брашното, с което поддържате и храните Вашия квас) 
Ден 2
Замесване на тестото, втасване, оформяне, финално втасване, изпичане
За тестото: 
Цялото количество стартер
Цялото количество каша
770 г брашно бяло** (тук комбинация от: 70 г прясно смляна пшеница,  430 г Евамел тип 500, 220 г Капуто Нувола) 
380 г вода
16 г сол
60 г масло меко 
1 с.л. гхи.
**Съобразете количеството вода - намалете, ако месите с по-слаби брашна
Начин: 
Замесете сутринта. 
Смесете всички съставки в купата на миксера, без маслото и гхи.
Омесете добре, след което добавете маслото и гхи на порции.
Омесете финално до гладко, еластично тесто. Оставете за почивка от 30 минути. 
Направете 3 разтягания през интервал 30 минути.
Оставете тестото в покой до почти удвоен обем.
Оформете 3 тостерни хлебчета.
Бележки и лични впечатления: 
- Хлебчетата са изключително меки и ароматни. Кашата в тестото придава не само мекота, но и удължава свежестта на печивото.
- Комбинацията на брашна не е задължителна, можете да използвате и само бяло брашно (обичам да комбинирам брашна, защото това спомага и за вкуса на готовото печиво).
- Изчакайте поне 24 часа след изпичане, нарежете на филйки, подредете филийките в подходяща найлонова торбичка с цип (много са удобни тези на Ikea) и замразете във фризера. Когато решите да размразите, извадете торбичката с филийките на стайна температура вечерта, а на сутринта ще имате меки филийки.
27 ноември 2023



 
 
Коментари
Публикуване на коментар