Две юнски хлебчета от едно тесто


Архив, 20 юни 2021

Обратно на движението вървя, вместо да намаля кваса - лято е все пак и ферментацията бърза, си го карам с много квас. От едно тесто направих две хлебчета, които стават готови в рамките на деня на замесване.

Захранете квас вечерта, за да имате на сутринта количество от 150 г стартер (обикновено захранвам 20 г квас - 65 г вода - 65 г брашно, но съобразявам със стайната температура. Ако е по-топло, захранвам 1:5:5, а когато е по-хладно - 1:3:3, съобразете и вие).

Необходими са: 

  • 150 г стартер, 100% хидратация
  • 310 г брашно (тук комбинация 60г прясно смляна пшеница, 250 г бял Балван)
  • 20 г кленов сироп (мед, агаве) 
  • 6 г сол
  • 1 с.л. зехтин
  • 200 г вода

Начин: 

Ако искате да направите такива хлебчета, ето и стъпките: 

Смесете в купата на миксера всичко без зехтина. След като измесите добре - добавете и него. 

Уверете се, че тестото е добре измесено и гладко, и го поставете в купа, покрита с найлонова шапчица за душ. 

След 30 минути направете 1 бр. ламиниране, а след още 30 минути - 1 вътрешно сгъване. 

Оствете тестото в покой до почти удвоен обем. 

Разделете тестото на две и оформете 2 хлебчета.

След като хлебчетата втасат добре - увеличили са обем и са меки на допир, усеща се напрежение при лек натиск и няма сбити участъци, изпечете. 

Как протече при мен работата с тестото: 

Насипна ферментация - около 3 часа, финално втасване на стайна температура - около 3 часа. Преди печене намазах едното хлебче с четчица със смесени 1 ч.л. кленов сироп и 1 ч.л. вода (за да полепнат семената), наръсих обилно със сусам и маково семе. Изпекох под капак (използвам две големи тави, едната е за капак). Но може да ги изпече и свободно на 190C-200C в предварително загрята фурна (без вентилация). 

Началото на хляба... 
яз. Огоста 



Коментари

Популярни публикации