Муфулета - различният сандвич


11 декември 2022, архив

Пълнен хляб - буквално! 

Сандвичът муфулета (muffuletta) е американски сандвич с италиански корени. Създаден е около 1906 г. от сицилиански имигранти в Ню Орлиънс, Луизиана, и е известен със своя богат вкус и маслинена салата. Името идва от сицилианския хляб „muffuletta“. Хлябът се разполовява хоризонтално и се пълни с маслинена салата, сирене и салами – комбинация, която създава невероятен вкус.

Моят прочит

Хляба: 
Ден 1 – подготовка на стартера
  • 10 г квас (100% хидратация)
  • 70 г вода
  • 70 г брашно (това, с което поддържате кваса си)

Ден 2 – тестото
  • 300 г брашно (тук комбинация 90 г прясно смляна пшеница + 200 г бяло брашно Екосем)
  • 150 г стартер
  • 6 г сол
  • 20 г масло
  • 10 г кафява захар
  • 180–190 г вода (намалете количеството вода, ако брашното е по-слабо)

Начин:

Смесете всички съставки без маслото. 

Измесете, направете кратка почивка от 5–10 минути, добавете маслото и омесете отново го гладко тесто. Прехвърлете в подходяща купа и покрийте с шапчица за душ.

Направете две вътрешни сгъвания през 30 минути. 

Оставете тестото да втаса до почти удвоен обем. 

Оформете кръгъл хляб, поставете за финално втасване и изпечете в съд с капак или свободно във фурна на 200°C за около 40 минути (без вентилатор).

Маслинена салата – вдъхновена от Central Grocery

  • 1/4 ч.ч. черни маслини

  • 1/4 ч.ч. зелени маслини

  • 1 с.л. каперси

  • 1 ч.ч. домашна туршия от камби и целина („Царска туршия“)

  • малко чесън

  • 2–3 с.л. зехтин

  • 1 с.л. оцет

  • магданоз

Наситнете всичко, разбъркайте и оставете в хладилника - най-добре за ден-два за още по-развит вкус.

Останалото
  • Мортадела

  • Моцарела

  • Проволоне

 Сглобяване на сандвича

 

 

Разполовете хляба на две хоризонтално, издълбайте съвсем малко и полейте със  зехтин долната част на хляба, поставете от салтата и нареждайте от сиренето и мортаделата - накрая поставете останалата салата и другата половина хляб. Притиснете леко и готово! 



Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации