Муфулета - различният сандвич
11 декември 2022, архив
Пълнен хляб - буквално!
Сандвичът муфулета (muffuletta) е американски сандвич с италиански корени. Създаден е около 1906 г. от сицилиански имигранти в Ню Орлиънс, Луизиана, и е известен със своя богат вкус и маслинена салата. Името идва от сицилианския хляб „muffuletta“. Хлябът се разполовява хоризонтално и се пълни с маслинена салата, сирене и салами – комбинация, която създава невероятен вкус.
- 10 г квас (100% хидратация)
- 70 г вода
- 70 г брашно (това, с което поддържате кваса си)
Ден 2 – тестото
- 300 г брашно (тук комбинация 90 г прясно смляна пшеница + 200 г бяло брашно Екосем)
- 150 г стартер
- 6 г сол
- 20 г масло
- 10 г кафява захар
- 180–190 г вода (намалете количеството вода, ако брашното е по-слабо)
Начин:
Смесете всички съставки без маслото.
Измесете, направете кратка почивка от 5–10 минути, добавете маслото и омесете отново го гладко тесто. Прехвърлете в подходяща купа и покрийте с шапчица за душ.
Направете две вътрешни сгъвания през 30 минути.
Оставете тестото да втаса до почти удвоен обем.
Оформете кръгъл хляб, поставете за финално втасване и изпечете в съд с капак или свободно във фурна на 200°C за около 40 минути (без вентилатор).
- 1/4 ч.ч. черни маслини 
- 1/4 ч.ч. зелени маслини 
- 1 с.л. каперси 
- 1 ч.ч. домашна туршия от камби и целина („Царска туршия“) 
- малко чесън 
- 2–3 с.л. зехтин 
- 1 с.л. оцет 
- магданоз 
Наситнете всичко, разбъркайте и оставете в хладилника - най-добре за ден-два за още по-развит вкус.
- Мортадела 
- Моцарела 
- Проволоне 
  Всеки хляб е урок!
    
  The Loafmakery | Hristina Kutevski






 
 
Коментари
Публикуване на коментар