Квасен хляб с печена тиква и семена


Квасен хляб с печена тиква и семена 

На една чудесна лятна среща във Виена получих много хубаво автрийско брашно от моята приятелка Таня. Нямаше как да не приготвя хляб с него. И след като всички летни пътувания поприключиха, се впуснах отново в квасното приключение. И с есенно настроение - квасен хляб с печена тиква, който става готов в рамките на деня. 

Подготовка на тиквата:
Изпечете тиквата предварително и оставете да изстине и да се охлади напълно. Понякога я изпичам ден-два по-рано и съхранявам в хладилник. 

За стартера: 
Пригответе вечерта
20 г течен квас 
90 г вода
90 г брашно

За семената: 
Запечете на сух тиган
10 г ленено семе
10 г тиквено семе
10 г слънчогледово семе
Оставете семената да изстинат напълно преди влагане в тестото 

За тестото: 
200 г стартер (100% хидратация)
400 г бяло био австрийско брашно
190 г вода
100 г намачкана печена тиква (напълно изстудена) 
8 г сол 
30 г масло 
30 г запечени на сух тиган семена 

Начин:
Смесете всички съставки без маслото и семената и измесете добре. 

След това добавете маслото и отново измесете тестото до гладка топка. Прехвърлте в подходяща купа и покриййте купата с найлонова шапчица за душ. 

След 30 минути направете през интервали от 30 минути: 
1 разтягане на тестото в купата и добавете семената - как процедирах можете да видите тук
1 вътрешно сгъване

Оставете тестото в покой, а след като увеличи почти двойно обем, оформете и поставете в подходящ банетон за финално втасване. 

След като хлябът е втасал добре, изпечете в чугунена тенджера, предварително загрята заедно с фурната на 240°С за 20 минути и на 200°С без капака за още 15-20 минути. 

Мек, вкусен и ароматен хляб се получи и чудесен за закуската днес.



Архив, 15 октомври 2023
Instagram

Всеки хляб е урок.

The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации