Бисквитки с квасен хляб
Понякога най-интересните рецепти се раждат от остатъци и вдъхновение. Така се случи и с тези бисквитки – без квас, но с квасен хляб. Идеята заимствах от Джейми Оливър и неговите шоколадови ръжени бисквитки, но както често се случва при мен, я адаптирах според това, което имах под ръка. Използвах стар (изсъхнал) квасен хляб. 
Получиха се чудесни бисквитки за следобедното кафе (а и не само) – с шоколад, аромат и лека хрупкавост.
Необхдоими продукти: 
- 100 г черен шоколад (при мен млечен)
- 100 г масло
- 100 г сух квасен хляб (при мен различни квасени сухи филийки)
- 2 яйца размер L
- 50 г кафява захар
- Щипка ванилия
Начин: 
Шоколадът се разтопява на водна баня, към него се добавя и маслото - до пълно разтапяне. 
В блендер, чопър или кухненски робот хлябът се смила на трохи (моят беше сух хляб). 
Добавят се яйцата и захарта, а накрая без да се спира блендера или робота се добавя шоколадово-маслената смес. 
Добавя се ванилия и се бърка до хомогенна и негъста смес.
Джейми Оливър оформя тези сладки като прехвъля сместта в плик за свежо съхранение, прави дупчица в едното крайче и шприцова...  А аз набързо и съвсем непретенциозно сипвах по малко смес върху тава, застлана с хартия за печене, като работих с две чаени лъжички. 
Бисквитките се пекат за 8-10 мин на 200°С - докато изсъхнат. Поръсват се с малко фина морска сол (по желание).
Изваждат се от фурната, но не се отстраняват от тавата, докато не изстинат и стегнат леко. 
Внимавайте да не ги препечете - стават доста твърди! 
Архив: 14 октомври 2021
Facebook, Instagram 
Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski







 
 
Коментари
Публикуване на коментар