Квасен хляб със сварени нахутени зърна
Квасен хляб със сварени нахутени зрънца
Обичам да експериментирам с хляба с квас - с вкусовете, с формата , с усещането, което оставя. Този хляб е съчетание на познатото и експеримента - идеята да добавя нахутени зърна в тестото ми хрумна съвзем спонтанно, докато приготвях хумус у дома.
Получи се интересен и вкусен хляб. Не очаквайте натрапчив нахутен вкус, напротив - вкусът е мек и приятен.
За стартера:
Захранете сутринта
20 г течен квас 100% хидратация
25 г вода
25 г брашно
За нахутените зърна:
2 с.л. с врух нахутени сварени нахутени зърна (домашно приготвени или от буркан) - почистете люспите, преди да вложите в тестото
За тестото:
(20%) 70 г течен стартер
(100%) 350 г брашно (тук 70 г прясно смляна пшеница и 280 г бяло брашно Шиптън мил No4)
(74%) 250 г вода
(2%) 8 г сол
1 с.л. зехтин
2 с.л. нахутени зърна - ще го вложим в тестото по време на ламиниране
Начин:
Започнете следобяда. Смесете водата, стартера и брашното, така че да няма сухи участъци и оставете за ферментолиза за 1 час.
След това добавете солта, измесете добре и оставете тестото за почивка от 5-10 минути.
Накрая добавете зехтина и отново измесете добре тестото. Прехвърлете го в подходяща купа и я покрийте с найлонова шапка за душ.
След 30 минутин направете през интервал от 30 - 45 минути:
1 разтягане
1 ламиниране - върху съвесем леко намокрена работна повърхност разтеглете тестото тънко (почти като кора за баница), поръсете с нахутени зърна, сгънете на плик и отново поставете тестото в купата, покрийте с найлоновата шапчица
3 вътрешни сгъвания
Оставете тестото в покой да нарастне с 80%-90%.
Оформете, поставете в банетон и приберете в хладилника.
На сутринта загрейте фурната заедно с чугунена тенджера на 240С.
Изпечете хляба в чугунената тенджера 20 минути на 240С и 20 минути на 200С, като остраните капака.
Бележки:
- Насипната ферментация продъжли 7.5 ч, а ретардацията в хладилника - 12.5 ч на 4С.
- Можете да изпечете и свободно - осигурете пара във фурната, като загреете купички с вода. Когато водата заври, поставете хляба във фурната изпечете 20 минути с парата на 240С и 20 минути на 200С без парата.
Архив, 5 март 2021
Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski



Коментари
Публикуване на коментар