Квасен хляб с овесени ядки и прясно смляна пшеница - вкус от друго измерение
Ако сте почитател на пълнозърнестия хляб, ще ме разберате - това е уникално вкусен хляб! Фибри, аромат, вкус - в изобилие!
За тестото: 
180 г квас 100% хидратация (захранен от вечерта в съотношение 20 г квас, 80 г брашно бяло Екосем, 80 г вода)
500 г овесени ядки (приготвени от вечерта - 100 г едри овесени ядки, заляти с 400 г вряла вода)
540 г прясно смляна пшеница на домашната мелничка (или пшенично пълнозърнесто брашно от пакет)
130 г вода
10 г сол
60 г масло меко (изадете от хладилника час преди ползване)
1 с.л. кленов сироп
500 г овесени ядки (приготвени от вечерта - 100 г едри овесени ядки, заляти с 400 г вряла вода)
540 г прясно смляна пшеница на домашната мелничка (или пшенично пълнозърнесто брашно от пакет)
130 г вода
10 г сол
60 г масло меко (изадете от хладилника час преди ползване)
1 с.л. кленов сироп
Aко месите машинно с Аnkarsrum, първо смесете водата, кваса, попарените овесени ядки и кленовия сироп, пуснете тестомесът да върти ролера, докато се смесят мокрите съставки. Добавете брашното, смесено със солта предварително, на порции. Последно добавете маслото - отново на порции.
Ако месите на ръка или с друга марка миксер - съобразете месенето спрямо това. 
Направете 1 сгъване на тестото, оставете го в покой до почти удвоен обем, офорете, поставете в намаслени форми и оставете за финално втасване.
Изпичайте на 200°С без вентилация до 96-97°С вътрешна температура на хлебчетата. 
Изпечените хлебчета поставете върху решетка да поизстинат леко и завийте в кърпа. 
*Идеята за това хлебче е от т.нар. хляб Спонджи, рецептата за който бе споделена в групата за квас "Страст с квас" от една страхотна дама Ерма, а оригиналът е с мая. Преработих малко рецептата, за да мога да направя пълнозърнест хляб. 
  Всеки хляб е урок!
    
  The Loafmakery | Hristina Kutevski




 
 
Коментари
Публикуване на коментар