Тиквен козунак с квас и каша тангжонг - есен на 2024 г.
Козунак с квас, каша и печена тиква
Да преминем към стъпките:
Ден 1:
- Сладък стартер (квасът, който подготвяме специално за печивото, пригответе стартера вечерта, за да е готов на сутринта за замесване):
30 г твърд квас
15 г кафява захар
60 г вода
120 г брашно бяло (брашното, с което поддържате вашия квас, тук: Caputo Cuoco)
- Каша тангжонг:
120 г прясно мляко
30 г брашно бяло (тук Caputo Cuoco)
Смесете в касеролка и сготвене на котлона на умерена температура. Бъркайте по-енергично, за предотвратите получването на бучки от брашното - кашата е готова, когато сместта се сгъсти, желира и има гладка консистенция. Прехвърлете в подходящ съд и покрийте, за да не изсъхва. След като кашата изстине, съхранявайте в хладилник.
- Печена тиква, охладена и намачкана с вилица
Ден 2:
За тестото:
- Цялото количество стартер
- Цялото количесвто каша
- 435 г брашно (тук: гръцко за козунаци)
- 2 бр. яйца
- 1 жълтък
- 100-120 г захар
- 100 г печена тиква
- 35 г прясно мляко
- 65 г масло
- 3 г сол
- Сладки подправки: ванилия, махлеб, канела
- Стафиди, накиснати за цяла нощ в уиски или ром
- За намазване преди печене: жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 1 ч.л. олио
- За поръсване на козунаците преди печене: захар
Започнете сутринта. Смесете в купата на миксера стартера, яйцата, захарта, кашата, тиквата и прибавете брашното, в което предварително сте прибавили солта.
След хубаво измесване, добавете и маслото, а накрая - сладките подправки.
Направете 2-3 сгъвания на тестото, оставете го в покой да се надигне добре, оформете спрямо желаната форма, като при оформянето на фитилите, поставете и сушените плодове (отцедете ги добре предварително).
Следва финалното втасване и след това изпичане на козунаците: на 160°С без вентилатор или спрямо спецификите на фурната до 94°С-96°С вътрешна температура на печивото.




 
 
Коментари
Публикуване на коментар