Домашна боза - ферментацията среща ръжта
Детство. 
Емблематична ферментирала напитка, която се приготвя от зърнени култури (пшеница, ръж, просо... ), а най-любимата комбинация сякаш се очертава боза с баничка. 
Това, което сякаш най-много се доближава до моите представи за вкусна и полезна боза, е бозата от ръж на harmonica. Ако купувам боза, то това е бозата за harmonica. Искаше ми се да опитам да направя боза у дома, като изполвам малко боза на harmonica за стартерна култура и смеля зърна ръж на домашната мелничка. За да почерпя опит, четох как harmonica приготвят тяхната боза. А тъй като направих боза, приготвена в домашни условия, споделям как  процедирах: 
120 г прясно смляна на домашната мелничка ръж (можете да ползвате брашно от ръж от пакет)
180 г захар кафява или тръстикова
1 г малц неактивен
50 г боза на harmonica
Запечете за кратко брашното в тенджера на котлона или във фурната в тавичка - ще усетите приятен ядков аромат. 
Добавете водата на части и пасирайте, ако е необходимо (до гладка консистенция).
Сложете тенджерата на котлона - варенето на бозата е продължително (може би 50-60 минути) на степен 6 от 9, като от време на време разбърквайте, а към края на варенето бъркайте по-често. 
Желаната консистенция е като много рядък сироп (може да се оприличи на варенето на много, много рядка каша). Имайте предвид че след изстиване бозата ще се сгъсти още малко. 
Оставете да се охлади, добавете захарта, а след като изстине напълно -  добавете и бозата harmonica (която служи за закваска на вашата боза). 
Оставете за една нощ на хладно, а на сутринта приберете в хладилника. Ако при вас е много топло, приберете директно в хладилник. 
Може да пропуснете добавянето на боза като закваска, Вашата бозата ще ферментира и без закваската, но ще отнеме малко повече време.
Задължително съхранявайте в хладилник. 

 
 
Коментари
Публикуване на коментар