Квасени питки с печена тиква и овесена каша

Питки с квас, печена тиква и овсена каша

Питки с квас, печена тиква и овесена каша 

В тази рецепта за питки с печена тиква ще разкажа как есента и тестото се преплитат, за да се превърнат в ароматни и цветни хлебчета. Печената тиква придава на тестото не само цвят, но и нежна сладост и мекота. 

Отново използвах любимата рецепта на Маурицио Лео за супер меки питки с квас: Super Soft Sourdough Rolls | The Perfect Loaf

Направих промерни: oсвен печената тиква, изполвах твърд стартер и направих кашата с овесени ядки. 

Сладък стартер
  • 20 г твърд квас
  • 10 г захар 
  • 60 г вода
  • 120 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса) 
Печена тиква
  • Изпечена предварително и напълно охладена 

Каша:
  • 40 г овесени ядки едри
  • Маково и ленено семе по около 5 г 
  • 170 г вода
  • Тестото:
  • Квас
  • Каша
  • 50 г масло 
  • 11 г сол 
  • 440 г брашно (тук комбинирах 40 г прясно смляна спелта, 200 г Капуто Куоко, 200 г Мливо силно. Можете да използвате и само бяло брашно)
  • 100 г печена (и намачкана) тиква 
  • За намазване преди печене: 1 яйце и 1 ч.л. зехтин 

Начин:

Смесете всички съставки (без маслото и солта) в купата на миксера. 

Измесете, направете кратка почивка за 5 минути, след което добавете солта.

Започнете да добавяте маслото на части, като месите до гладко тесто. 

Прехвърлете тестото в подходяща купа, покрийте с найлонова шапчица и оставете за 30 минути.

Направете първо разтягане, след още 30 минути — вътрешно сгъване, и повторете още веднъж след още 30 минути.

Оставете тестото да втаса до почти удвоен обем. 

Оформете 12 питки по около 100 г всяка. 

Време е за финално втасване на стайна температура. 

Преди печене намажете питките с яйцето, разбито със зехтина. 

Изпечете в предварително загрята фурна 20 минути на 220°С и 20 мин на 200°С без вентилация. 

   


Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации