Квасени питки с печена тиква и овесена каша
|  | 
| Питки с квас, печена тиква и овсена каша | 
Питки с квас, печена тиква и овесена каша
В тази рецепта за питки с печена тиква ще разкажа как есента и тестото се преплитат, за да се превърнат в ароматни и цветни хлебчета. Печената тиква придава на тестото не само цвят, но и нежна сладост и мекота. 
Отново използвах любимата рецепта на Маурицио Лео за супер меки питки с квас: Super Soft Sourdough Rolls | The Perfect Loaf
Направих промерни: oсвен печената тиква, изполвах твърд стартер и направих кашата с овесени ядки. 
Сладък стартер: 
- 20 г твърд квас
- 10 г захар
- 60 г вода
- 120 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса)
Печена тиква
- Изпечена предварително и напълно охладена
Каша:
- 40 г овесени ядки едри
- Маково и ленено семе по около 5 г
- 170 г вода
- Тестото:
- Квас
- Каша
- 50 г масло
- 11 г сол
- 440 г брашно (тук комбинирах 40 г прясно смляна спелта, 200 г Капуто Куоко, 200 г Мливо силно. Можете да използвате и само бяло брашно)
- 100 г печена (и намачкана) тиква
- За намазване преди печене: 1 яйце и 1 ч.л. зехтин
Начин:
Смесете всички съставки (без маслото и солта) в купата на миксера. 
Измесете, направете кратка почивка за 5 минути, след което добавете солта.
Започнете да добавяте маслото на части, като месите до гладко тесто. 
Прехвърлете тестото в подходяща купа, покрийте с найлонова шапчица и оставете за 30 минути.
Направете първо разтягане, след още 30 минути — вътрешно сгъване, и повторете още веднъж след още 30 минути.
Оставете тестото да втаса до почти удвоен обем. 
Оформете 12 питки по около 100 г всяка. 
Време е за финално втасване на стайна температура. 
Преди печене намажете питките с яйцето, разбито със зехтина. 
Изпечете в предварително загрята фурна 20 минути на 220°С и 20 мин на 200°С без вентилация.
Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski



 
 
Коментари
Публикуване на коментар