Тостерен хляб с овесени ядки в кисело мляко - мекота във всяка филия





Едно хлебче, замислено в края на 2024 година и изпечено в началото на 2025 година. Нежна мекота и прекрасен аромат има този хляб, който става готов в рамките на деня. Овесените ядки са истинско бижу, а добавени в тестото за хляб - те пирдават една невероятна мекота и прекрасен вкус. За тази рецепта съчетах овсените ядки с българско кисело мляко и смело Ви подканавам да опитате ... - смелото съчетание на съставките води до прекрасен вкус. 





 

Ден 1, вечерта - подготовка на кваса и овесените ядки

Сладък стартер:
20 г квас 50% хидратация
10 г кафява захар
60 г вода
120 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса, тук Caputo Cuoco)

Овесени ядки:
50 г едри овесени ядки
150 г кисело мляко 3.6% масленост 

Ден 2, на сутринта

Готовият стартер на сутринта 

Тестото:
Цялото количество стартер
Овесените ядки с киселото мляко 
350 г брашно (тук комбинация от равни количества бяло Екосем и Евамел екстра) 
200 г вода (трябва да се съобрази спрямо брашното и при нужда да се намали количеството вода) 
8 г сол
25 г масло меко 
25 г олио
За намазване преди печене: 1 яйце, разбито с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. 

Начин: 

Малко преди замесване, мекото масло и олиото се разбъркват в купичка до еднородна кремообразна смес, купичката се покрива и оставя на стайна температура, докато дойде моментът сместта да бъде вложена в тестото. 

Смесва се всичко (без кашичката от масло и олио) и се меси машинно до гладко тесто (меся в Ankarsrum, по тази причина първо слагам в купата на миксера водата, овесените ядки, кваса и пускам ролера да върти, след получаване на еднородна смес, добавям на порции брашното, смесено сс солта). 

Прави се кратка почивка от 5-10 минути и се добавя кашичката от масло. 

След като тестото е измесено добре, се поставя в купа, която се покрива с найлонова шапчица. 

Правят се през 30 минути 1 брой разтягане и 2 броя вътрешно сгъване, а след това тестото се оставя да увеличи обем почти двойно, след което се оформя и поставя във форма за финално втасване. 

Този хляб е оформен като тестото е разделено на три къса по около 337 г, които след това са окръглени внимателно и поставени във форма за втасване. 

След финално втасване 

Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 220°С без вентилатор за 20 минути и още 20 минути на 180°С, като преди печене е намазан с яйчната смес.

 Хлябът изстива върху решетка.



Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации