Мек тостерен хляб с квас, овесени ядки и чия в кисело мляко


Отново квасен тостерен хляб с овесени ядки в кисело мляко, а този път добавих и чия. Няма да крия, че работих над тази рецепта с цел и това е хлебчето, което исках да постигна - като аромат, вкус, съставки, мекота... Често ще приготвям това тесто - било то под формата на хляб, питки и др. 


Стартер - приготвяне от вечерта: 
20 г твърд квас
10 г захар кафява
60 г вода
120 г брашно (тук Капуто Куоко) 

Овесени ядки - приготвяне от вечерта: 
40 г едри овесени ядки 
10 г чия
150 г кисело мляко, тук 5% масленост 
Разбърквайте добре и прибете в затворено бурканче в хладилника 


Тестото: 
Цялото количество стартер 
Цялото количество овесени ядки
350 г брашно (тук: 50 г прясно смляна пшеница сорт Енола,150 г бяло Екосем, 150 г бяло Балван - заменете с бяло силно брашно, ако предпочитате)
8 г сол
25 г масло и 25 г олио: мекото масло разбъркайте заедно с олиото до еднородна смес
220 г вода (винаги съобразявам водата спрямо брашната, които ползвам) 

Начин: 

Запчнете сутринта. 

Сложете в купата на Анкарсрум*: стартера, овесените ядки и водата, пуснете ролера да меси и на няколко етапа добавете брашното, в което предварително сте прибавили солта.

След като се измеси добре, започнете да добавяте сместта от маслото и олиото, месете до гладко тесто. 

Прехвърлете в купа - следват през 30 минути 3 вътрешни сгъвания.

Изчакайте тестото почти да удвои обем, оформете и поставете за финално втасване. 

Преди печене намажете с белтък, разбит с няколко капки прясно мляко и няколко капки олио или зехтин. 

Изпичайте в предварително загрята фурна на 220°С без вентилация 20 минути и още 20 минути на 180°С. 

*Посочените стъпки при месене са съобразени за миксер Анкарсрум, съобразете спрямо Вашия миксер или измесете на ръка (ако се спрете на тази стъпка, препоръчвам да направите ферментолиза от 30 минути, за да улесните месенето след това) - и в двата случая добавете мазнината накрая. 


8 януари 2025

Коментари

Популярни публикации