Пълнозърнест хляб с квас и семена - букет от вкусове

От много време имах идея да направя пълнозърнесто хлебче с букет от вкусове. Съчетах прясно смлени зърна и се получи нещо наистина вкусно и ароматно. Ако искате и вие да приготвите такова хлебче, споделих по-долу стъпките, които следвах: 

От вечерта, приготвяне на кваса и семената:  
20 г лимецов квас
80 г вода
80 г прясно смлян лимец (или брашно от лимец от пакет) 
Семена: 35 г (25 г слънчогледово семе и 10 г ленено златно и лилаво), запечете в сух тиган и накиснете в 70 г вряла вода, ако на сутринта има останала вода - отцедете 
На сутринта, замесване на тестото:
Кваса
Семената 
240 г вода + още 10 със солта
25 л лешников тахан
8 г сол
350 г брашно: по равно прясно смлени лимец, спелта  и пшеница

Смесете в купата всичко без солта и 10 г вода, измесете с помощта на датска бъркалка или лъжица и малко на ръка. След 15-тина минути добавете солта и останалите 10 г вода, доизмесете с ръка, покрийте купата с душ шапчица. След 1 час направете едно разтягане и оставете за още 1 час, след което оформете върху леко набрашнен плот и поставете оформеното хлебче в предварително намаслена форма. Оставете хлебчето да втаса до почти удвоен обем.
Загрейте фурната на 220°С без вентилация заедно с една малка купичка вода на дъното, а когато сложите хляба, намалете на 200°С, след 20 минути отстранете купичката с вода и допечете още около 25 минути до 98°С вътрешна температура на хлебчето. 



Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации