(Деми) багети с квас - тези симпатични дълги хлебчета


Багети с квас 

Деми багети с квас са по-малките и компактни версии на класическата багета – идеални са за малки филийки, сандвичи или хапки. 

Ако искате и вие да направите такива симпатични деми багети с квас, ще са ви  необходими за 3 броя багети: 

  • 700 г брашно (за тези багети са използвани 70 г прясно смляна спелта, 315 г бяло Екосем, 315 г Капуто Куоко)
  • 140 г твърд квас 50% хидратация 

  • 15 г сол
  • 590 г вода
  • 35 г масло 

 

Направете ферментолиза (смесване на квас, вода и брашно - докато няма сухо брашно и съвсем кратко измесване) за 1 час, след това добавете солта, а последно маслото. 

Направете 3 броя вътрешни сгъвания през около 40 минути, а след третото -  разделете тестото на три, окръглете и прибрете в кутия в хладилника за през нощта (за около 12 часа). 

На сутринта извадете тестото на стайна температура и след около час оформете багетите: моментът, в който ръцете трябва да са нежни, а движенията — уверени, но без натиск. Разделете тестото на три и окръглете много внимателно. Всяка топка разплескайте леко, сложете палеца ви в средата и сгънете горната част към средата, леко притискайте, докато изваждате палеца. Сега сгънете долната част върху вече сгънатата и отново притиснете. Идва ред да направите "шев" с пръсти, след това поставете багетата с шева надолу и разстелете с длани (посоката е от средата към края) - ще получите тънка багета. Поставете всяка багета за финално втасване върху набрашнен ленен плат или специална тава за багети. 

След втасване на стайна температура, направете разрези и изпечете с осигурена пара спрямо спецификите на Вашата фурна. 


Тези багети втасваха 2 часа и малко на стайна температура, след което ги пекох открито с осигурена пара 20 минути на 240°С без вентилация върху фабричната тава на фурната, махнах купичките с вода и допекох за 10 минути на 210°С без вентилация и 10 минути на 210°С с вентилация. 


Коментари

Популярни публикации