Пица със сладък стартер

Пицата едва ли има нужда от представяне! И все пак - възможно ли е да направим пица с квас у дома? 

Разбира се, че е възможно!

Домашната пица с квас е нещо различно. Вкусът й е уникален сам по себе си! Да, отнема време - тестото ще престои в хладилника на студено и това е абсолютният чар на домашната пица с квас. А резултатът си заслужава - пъстра пица с нежна среда и богат вкус, споделена с любимите хора! 

Към тестото за тази пица подходих, използвайки сладък стартер в тестото. 

Сладкият стартер се приготвя чрез добавяне на захар (до около 20% от брашното), с цел да се стимулира активността на дрождите, а те от своя страна започват да разграждат захарите и произвеждат CO2. 

Сладкия стартер пригответе от сутринта или ранния предиобед: 

10 г кафява захар

20 г твърд квас (квас 50% хидратация) 

30 г вода

60 г брашно


Замесете тестото привечер: 

  • 500 г брашно Caputo Nuvola или друго брашно, подходящо за пица 
  • Цялото количество сладък стартер
  • 380 г вода (съобразете водата спрямо брашното, което използвате, и имайте предвид, че се получава тесто с висока хидратация) 
  • 11 г сол
  • 20 г зехтин 

Направете ферментолиза за 30 - 45 минути. Добавете солта и след хубаво измесване, добавете и зехтина. 

Ако сте начинаещ в света на кваса, намалете количеството вода, за да улесните и месенето. 

През около 40 минути направете 2 бр. вътрешни сгъвания, след което приберете тестото веднага в хладилника.

Извадете на стайна температура и позволете на тестото да се темперира и отпусне, а ако е необходимо и да втаса още. 

Оформете и изпечете спрямо спецификите на Вашата фурна. 

*Тази пица престоя в хладилника 21 часа, след което извадих на стайна температура. След почти 2 часа оформих в тавата, а след още един час добавих соса и пекох на 275°С на програма "Пица" 9 минути и още 1 минута със саламчетата. Моцарелата накъсах върху горещата пица и поставих листа пресен босилек, завърших със струйка зехтин. 



Още предложения за пица, можете да намерите тук: пица и пинса 

Коментари

Популярни публикации