Мек тостерен хляб с квас и овесени ядки


Освен чудесна закуска, овесените ядки са едно от любимите неща, които обичам да добавям в тестото за хляб - не само полезни, но и добавени под формата на каша или просто накиснати във вода, те придават невероятна мекота на готовото печиво, а вкусът абсолютно си заслужава! 

Страхотната коричка, която имат тези две хлебчета, се получи от намазването преди печене с парено брашно (кашичка от вряла вода и брашно). 

И не на последно място - този хляб става готов в рамките на деня на замесване. 
Стъпките: 

Ден 1, вечер:

Приготвяне на стартера:
(Необходими са 10-12 часа на стайна температура)
- 20 г твърд квас
- 10 г захар
- 60 г вода
- 120 г бяло брашно 

*Ако работите с течен квас: 
- 20 г течен квас
- 10 г захар 
- 90 г вода
- 90 г брашно

Приготвяне на овесените ядки:
- 50 г едри овесени ядки 
- 150 г вряла вода
Залейте ядките с врялата вода и затворете плътно съда, за да не излиза влагата! 

Ден 2
Замесване, насипна ферментация, оформяне, финално втасване и изпичане 

На сутринта - замесване на тестото:
- Цялото количесто стартер
- Овесените ядки 
- 400 г брашно (тук 320 г бяло Евсмел екстра и 80 г прясно смляна пшеница)
- 220 г + 20 г вода
- 11 г сол
- 40 г меко масло (за да получите меко масло, извадете от хладилника 30-40 минути преди ползване, като го държите в покрит съд) 

*Ако сте подготвили течен стартер, то направете корекция на количеството вода и брашно в тестото, а именно:
- 440 г брашно
- 200 г 
Запазете всички останали съставки и количества по рецептата! 

Според  спецификите на миксера измесете до меко и гладко тесто. (Тъй като меся с Анкарсрум, първо в купата слагам водата (за тези хлебчета 220 г), стартера, овесените ядки, пускам ролката да върти и започвам да добавям брашното, в което предварително съм прибавила солта, на порции, добавям и останалите 20 г вода). 

Оставете тестото в покой за около 10 минути и след това започнете да добавяте маслото. Измесете до гладко тесто и поставете в купа, която покрийте с шапчица за баня. 

Направете през 30 минути едно разтягане и едно вътрешно сгъване, след това оставете тестото в покой до почти удвоен обем, оформете (в случая са оформени две хлебчета) и поставете във форма, застлана с хартия за печене.

Финалното втасване е на стайна температура до удвоен обем, при лек допир не се усещат сбити участъци. 

Преди печене намажете хляба с парено брашно в съотношение 1:5 брашно: вряла вода (бъркайте енергично, за да избегнете образуването на малки бучки). 

Изпечете в предварително загрята фурна на 220°С без вентилатор за 20 минути и на 200°С без вентилатор за още 20 минути.


Готовите хлебчета изстиват върху решетка и под слънчевите лъчи 

Ако се колебаете какво още можете да приготвите, включвайки овесени ядки в тестото - погледнете и тук.


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации