Гофрети с много остатъчен квас за неделната закуска
Ако отглеждаме квас на стайна температура, неминуемо се събира и остатъчен квас. Нека не изхърляме остатъчния квас, а да подкрепяме философията на zero waste и да го оползотворим, като така възприемаме устойчиви навици  в кухнята ни. 
Какво можем да направим с много остатъчен квас? Има толкова безброй идеи: гофрети, мекици, бисквитки, кръмпети...  
Имах под ръка остатъчен квас, с който бях решила да правя бисквити. Плановете обаче се промениха и трябваше да го опозлотворя.
Вечерта смесих: 
- 260 г остатъчен квас (тук е смес от няколко кваса... - шоколадов, бял течен, бял твърд, ръжен и пълнозърнесто-пшеничен, но вие използвайте този, които събирате)
- 510 г течност (изпозлвах 200 г прясно мляко, 300 г кисело и 10-тина г вода)
- 3 с.л. захар
- 200 г брашно (50 г прясно смляна пшеница, 50 г прясно смлян лимец, 100 г Балван бяло)
- 90 г масло (разтопено и охладено)
- Смесих млякото, захарта, квас, добавих маслото и накрая брашното
- 2 яйца
- 1/4 ч.л. сол
- 8 г бакпулвер
- 2 г сода.
Пекох по 5 минути по 2 гофрети едновременно.
Още предложения за закуски, можете да намерите и тук: закуска



 
 
Коментари
Публикуване на коментар