Гофрети с много остатъчен квас за неделната закуска

Гофрети - винаги добра идея за закуската 

Ако отглеждаме квас на стайна температура, неминуемо се събира и остатъчен квас. Нека не изхърляме остатъчния квас, а да подкрепяме философията на zero waste и да го оползотворим, като така възприемаме устойчиви навици  в кухнята ни. 

Какво можем да направим с много остатъчен квас? Има толкова безброй идеи: гофрети, мекици, бисквитки, кръмпети...  

Имах под ръка остатъчен квас, с който бях решила да правя бисквити. Плановете обаче се промениха и трябваше да го опозлотворя.
Гофрети за закуска - това винаги е добра идея  

Вечерта смесих: 
  • 260 г остатъчен квас (тук е смес от няколко кваса... - шоколадов, бял течен, бял твърд, ръжен и пълнозърнесто-пшеничен, но вие използвайте този, които събирате)
  • 510 г течност (изпозлвах 200 г прясно мляко, 300 г кисело и 10-тина г вода)
  • 3 с.л. захар
  • 200 г брашно (50 г прясно смляна пшеница, 50 г прясно смлян лимец, 100 г Балван бяло)
  • 90 г масло (разтопено и охладено) 
  • Смесих млякото, захарта, квас, добавих маслото и накрая брашното
Прибрах в хладилника и на сутринта извадих за около час,  а след това добавих:
  • 2 яйца
  • 1/4 ч.л. сол
  • 8 г бакпулвер
  • 2 г сода. 
Пекох по 5 минути по 2 гофрети едновременно.


Още предложения за закуски, можете да намерите и тук: закуска

Коментари

Популярни публикации