Кога и защо да дехидратираме квас
Кога и защо да дехидратираме квас
Ще отсъстваме за известно време, искаме да преустановим месене с определен квас, искаме да пренесем квас на дълго разстояние, искаме да подарим квас, искаме да имаме резервен квас ... - това са няколко причини да дехидратираме квас, т.е. да изсушим квас.
Дехидратирането (изсушаването) на квас е добре да се направи с квас в пик, т.е. когато квасът е най-силен и активен.
Разстелете върху хартия за печене на много тънък слой (квасът на снимката е със сурово какао (шоколадов квас), покрийте внимателно с още един лист хартия за печене, за да предотвратите замърсяване на кваса, оставете напълно да изсъхне, приберете в хартиен плик или плътно затворен съд, съхранявайте на сухо място и далеч от влага.
- За твърд квас:
Направете малки топчета (тези на снимките са по 3 г всяко), поставете ги върху хартия за печене, покрийте внимателно с още един лист хартия за печене, за да предотвратите замърсяване на кваса, и оставете топчетата на стайна температура да изсъхнат напълно. Сухите топчета квас приберете в хартиен плик или плътно затворен съд, съхранявайте на сухо място и далеч от влага.
Активиране/събуждане на дехидратиран квас: накисваме дехидратирания квас с малко вода за кратко, за да омекне, и започваме хранения по обичайната схема. На твърдия квас му трябва повече време и да се дехидратира, и да се събуди след това. Например по-долу "събудих" течен лимецов квас
Използвах прясно смлени на домашната мелничка лимецови зърна:
Ден 1 | Сутрин | 2 г дехидратиран лимецов квас + 10 г вода След около час: горната смес + 10 г лимецово брашно |
Вечер | 10 г лимецов квас + 10 г вода + 10 г брашо | |
Ден 2 – 5 | Сутрин | 5 г квас + 15 г вода + 15 г лимецово брашно |
Вечер | 5 г квас + 15 г вода + 15 г лимецово брашно |







Коментари
Публикуване на коментар