Ароматен козунак с тиква, квас и каша тангжонг 2023
Винаги е подходящо време за козунак, а есенният му вариант с добавена печена тиква в тестото е една чудесна закуска, а и не само ... В компанията на чаша мляко, чаша чай, чаша кафе - есенната хармония е пълна! Идеите за плънка за тиквен козунак са много: от шоко капки, сушени плодове до домашно сладко.
Как да го приготвим? 
Ден 1, вечерта:
Сладък стартер
- 60 г квас (100% хидратация)
- 30 г захар
- 160 г вода
- 160 г бяло брашно (тук Екосем бяло)
Каша тангжонг
- 60 г бяло брашно (използваното тук е на Екосем)
- 240 г прясно мляко
Смесете в касеролка и сготвене на котлона на умерена температура. Ще познаете, че кашата е готова, когато сместта се сгъсти, желира и има има гладка консистенция. Прехвърлете в подходящ съд и  покрийте, за да не изсъхва кашата. След като кашата изстине, съхранявайте в хладилник до момента на нейното влагане в тестото. 
Печена тиква: 
- 160 г тиква (теглото е след изпичане на тиквата)
Ден 2: 
Замесване на тестото, насипна ферментация, оформяне, финално втасване, изпичане 
За тестото: 
- 200 г захар
- 3 бр. яйца
- 1 бр. жълтък
- Цялото количество стартер
- Цялото количество каша
- 160 г печена тиква
- 740 г бяло силно брашно за козунаци
- 12 г сол
- 110 г меко масло
- Сладки подправки: махлеб, ванилия
- За намазване преди печене: белтък, разбит с 1 с.л. захар
- За поръска преди печене: захар, маково семе
Начин: 
Разбийте с миксер захарта, яйцата и жълтъка. Добавете стартера, кашата, печената тиква и брашното (необходимо е да намалите количеството с 1-2 с.л. в зависимост от използваното брашно), солта, а накрая - маслото. След като измесите до хубаво и гладко тесто, прибавете 2 праха ванилия, 1 ч.л. (без връх) махлеб. 
Направете 3 броя вътрешни сгъвания през 30 минути и оставете тестото в покой да увеличи обем (поне двойно, до ефирно тесто). 
Оформете козунаците върху работна повърхност, предварително намазана с масло, не ръсете брашно! 
Изпечете в предварително загрята фурна на 160°С (без вентилатор) или спрямо спецификите на фурната. 
Архив: Instagram, Facebook
18 ноември 2023 
💗









 
 
Коментари
Публикуване на коментар