Ароматен козунак с тиква, квас и каша тангжонг 2023


Винаги е подходящо време за козунак, а есенният му вариант с добавена печена тиква в тестото е една чудесна закуска, а и не само ... В компанията на чаша мляко, чаша чай, чаша кафе - есенната хармония е пълна! Идеите за плънка за тиквен козунак са много: от шоко капки, сушени плодове до домашно сладко.

Как да го приготвим? 

Ден 1, вечерта:

Сладък стартер
  • 60 г квас (100% хидратация) 
  • 30 г захар
  • 160 г вода
  • 160 г бяло брашно (тук Екосем бяло) 

Каша тангжонг
  • 60 г бяло брашно (използваното тук е на Екосем) 
  • 240 г прясно мляко 
Смесете в касеролка и сготвене на котлона на умерена температура. Ще познаете, че кашата е готова, когато сместта се сгъсти, желира и има има гладка консистенция. Прехвърлете в подходящ съд и  покрийте, за да не изсъхва кашата. След като кашата изстине, съхранявайте в хладилник до момента на нейното влагане в тестото. 

Печена тиква: 
  • 160 г тиква (теглото е след изпичане на тиквата) 

Ден 2: 

Замесване на тестото, насипна ферментация, оформяне, финално втасване, изпичане 

За тестото
  • 200 г захар
  • 3 бр. яйца 
  • 1 бр. жълтък
  • Цялото количество стартер
  • Цялото количество каша 
  • 160 г печена тиква 
  • 740 г бяло силно брашно за козунаци
  • 12 г сол 
  • 110 г меко масло 
  • Сладки подправки: махлеб, ванилия 
  • За намазване преди печене: белтък, разбит с 1 с.л. захар 
  • За поръска преди печене: захар, маково семе 

Начин

Разбийте с миксер захарта, яйцата и жълтъка. Добавете стартера, кашата, печената тиква и брашното (необходимо е да намалите количеството с 1-2 с.л. в зависимост от използваното брашно), солта, а накрая - маслото. След като измесите до хубаво и гладко тесто, прибавете 2 праха ванилия, 1 ч.л. (без връх) махлеб. 

Направете 3 броя вътрешни сгъвания през 30 минути и оставете тестото в покой да увеличи обем (поне двойно, до ефирно тесто). 

Оформете козунаците върху работна повърхност, предварително намазана с масло, не ръсете брашно! 
  

Изпечете в предварително загрята фурна на 160°С (без вентилатор) или спрямо спецификите на фурната. 
 

 

Архив: Instagram, Facebook

18 ноември 2023 
💗

Коментари

Популярни публикации