Питки за бургери с каша тангжонг

Готовите питки

Какво е бургер без вкусна питка? Eдна приятна рецепта, която дава поле на изява и възможност да напаснем времето за изпълнение. Резултатът - меки и ефирни питки за бургер, благодарение и на кашата тангжонг, разбира се вдъхновени от супер меките питки на The Perfect Loaf. 

Ден 1, сутринта: 

✔ Стартер
10 г захар
35 г квас 100% хидратация
35 г брашно
35 г вода 

✔ Каша тангжонг
30 г брашно (тук прясно смляна пшеница)
120 г прясно мляко 
Нежна среда

Ден 1: следобяд
Замесване на тестото, насипна ферментация

За тесто:
Цялото количество стартер
Кашата тангжонг (напълно охладена)
370 г брашно (тук: 170 г бяло Балван, 100 спелта 630 dm, 100 капуто куоко)
50 г захар
2 бр. яйца
7 г сол
60 г вода + 30 г  (корекция на количеството спрямо брашното) 
25 г масло
2 с.л. олио 

Начин: 

Яйцата и захарта разбийте на пяна, добавете стартера, 60 г вода, кашата и прехвърлете в купата на Анкарсрум. 

Започнете да месите с ролера и добавяйте на порции брашното, а накрая солта. Ако прецените и спрямо свойствата на използваното брашно, добавете и останалите 30 г вода. Оставете тестото за 10-15 минути почивка и прибавете олиото, след 10-тина минути и маслото. Измесете до гладко и приятно тесто.

Направете 3 вътрешни сгъвания през 30-40 минути и оставете тестото в покой до почти двоен обем (за през нощта в студено помещение или хладилник). 

Ден 2, сутринта: 
Оформяне, финално втасване и изпичане

Разделете тестото на късове по 105-110 г и окръглете до стегната топка с длани и шпатула.

Прехвърлете питките в подходяща тава за втасване, покрита с хартия за печене. 

Следва финалното втасване на питките до удовен обем - при допир не трябва да се усещат гъсти участъци, тестото трябва да се усеща като леко "газирано".

Преди изпичане намажете с жълтък, разбит с прясно мляко и олио, и по желание поръсете със сусам. 
      

Изпечете за 20 минути на 200°С и още 20 минути на 180°С в предеварително загрята фурна.

            


Поднесете с любов! 


Архив: Instagram, Facebook
5  ноември 2021

💗

Коментари

Популярни публикации