Домашни бургер питки със сладък стартер


15 януари 2022 

Тези питки се получават много меки, ароматни и вкусни. Перфектни са за бургер в стил "Сандвич Рубен", а и не само. Тестото позволява оформяне на питки с различна големина или може да бъде оформено и на хляб за сандвичи. 

Ден 1, преди обяд:
Подготовка на стартера
30 г твърд квас 50% хидр.
10 г захар
60 г брашно
30 г вода

Ден 1, привечер/вечер:
Замесване на тестото
2 големи яйца
30 г захар
200 г течност (по 100 г вода и прясно мляко) 
Цялото количество стартер
400 г брашно (тук 150 г Капуто Куоко и 250 г бяло Шиптън Мил) 
7 г сол
30 г масло 
2 с.л. пълни олио 

*Съобразете брашната, които използвате, и при необходимост намалете количеството течност в тестото 
Начин: 

Смесете стартера с млякото и водата, като разбъркате до еднородна смес. Яйцата и захарта разбийте с миксер до пухкава пяна.

В купата на миксера сложете брашното, солта и сместа със стартера и течностите. Постепенно прибавете разбитите яйца, измесете и оставете тестото да почине 10 минути.

Добавяйте маслото и мазнината на порции, като месите до гладко и еластично тесто. 

Направете 3 сгъвания на тестото през 30 минути. След последното сгъване приберете тестото в хладилника (късно вечерта).

На сутринта извадете тестото на стайна температура и изчакайте да се отпусне и надигне - ако е необходимо, оставете го да втаса още до пухкаво тесто.

Оформете 7 питки (повече или по-малко спрямо Вашето желание) и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене, за финално втасване. 

Финално втасване: Тестото трябва да увеличи обема си. При разклащане на тавата питките трептят като желе, а при допир или лек натиск с пръст, не се усещат твърди участъци.

Намажете с жълтък, разбит с малко прясно мляко и олио, поръсете със сусам и изпечете. 

Печене:
Под капак: 15-20 минути на 200°C.
Без капак: 10-15 минути на 180°C.

Ако печете свободно: 
15-20 минути на 200°C без вентилация. 
10-15 минути на 180°C-190°C без вентилация. 



Коментари

Популярни публикации