Тостерен хляб с квас и орехова каша - хляб с характер


Две тостерни хлебчета с богат и страхотен вкус

Отдавна имам идеята да използвам орехово брашно в тестото за хляб, а поради спецификите на това брашно, реших да играя на сигурно и направих каша. Кашата приготвих от вечерта, както и стартера. На сутринта замесих хлебчетата и изпекох следобяда. 

И все пак - защо каша? Ореховото брашно е безглутеново, специфично е за месене на хляб. Имах опасения, че ако го добавя директно в тестото, ще се получи хляб с не така добра текстура. Кашата спомага за регулирането на влага и допринася за текстурата на хляба. 

Начин: 

Стартер, от вечерта (за да е готов на сутринта за месене): 
20 г твърд квас 50% хидратация
60 г вода
120 г брашно (ползвам Капуто Куоко) 

Каша, от вечерта: 
30 г орехово брашно 
10 г овесени ядки
10 г брашно от рожков
10 г орехи, смлени или наситнени с нож 
120 г прясно мляко 
Сгответе на котлона, прехвърлете в съд с капаче и след като се охлади напълно, приберете в хладилника до сутринта. 
Ореховата каша
За тестото, замесете сутринта: 
Цялото количество стартер 
Цялото количество каша
10 г мед
370 г брашно (използвах Евамел екстра)
250 г вода
10 г сол 
15 г масло 

За намазване преди печене:
Яйце, 1 ч.л. прясно мляко, няколко капки мед

Ако месите с Анкарсрум, сложете в купата 230 г вода, цялото количество стартер, кашата и пуснете ролера да върти. Започнете да добавяте брашното, след него солта и още 20 г вода. Измесете добре и добавете маслото. Ако ползвате друг миксер - съобразете се с неговите специфики, но добавете солта и маслото както е описано в предходното изречение. 

Направете 1 разтягане и 1 вътрешно сгъване през 30 минути и оставете тестото да втаса до малко под удвоен обем. Разделете и веднага оформете 2 тостерни хлебчета. 

След като хлебчетата втасат, ги намажете с яйчната смес и изпечете в предварително загрята фурна на 220°С без вентилация за 20 минути и още за 20 минути на 200°С.
Втасалите хлебчета - готови за печене


Изпечените хлебчета изстиват върху решетка 


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации