Тостерен хляб с квас и орехова каша - хляб с характер
Отдавна имам идеята да използвам орехово брашно в тестото за хляб, а поради спецификите на това брашно, реших да играя на сигурно и направих каша. Кашата приготвих от вечерта, както и стартера. На сутринта замесих хлебчетата и изпекох следобяда. 
И все пак - защо каша? Ореховото брашно е безглутеново, специфично е за месене на хляб. Имах опасения, че ако го добавя директно в тестото, ще се получи хляб с не така добра текстура. Кашата спомага за регулирането на влага и допринася за текстурата на хляба. 
Начин: 
Стартер, от вечерта (за да е готов на сутринта за месене):
20 г твърд квас 50% хидратация
60 г вода
120 г брашно (ползвам Капуто Куоко)
Каша, от вечерта:
30 г орехово брашно
10 г овесени ядки
10 г брашно от рожков
10 г орехи, смлени или наситнени с нож
120 г прясно мляко
Сгответе на котлона, прехвърлете в съд с капаче и след като се охлади напълно, приберете в хладилника до сутринта.
|  | 
| Ореховата каша | 
Цялото количество стартер
Цялото количество каша
10 г мед
370 г брашно (използвах Евамел екстра)
250 г вода
10 г сол
15 г масло
За намазване преди печене:
Яйце, 1 ч.л. прясно мляко, няколко капки мед
Ако месите с Анкарсрум, сложете в купата 230 г вода, цялото количество стартер, кашата и пуснете ролера да върти. Започнете да добавяте брашното, след него солта и още 20 г вода. Измесете добре и добавете маслото. Ако ползвате друг миксер - съобразете се с неговите специфики, но добавете солта и маслото както е описано в предходното изречение.
Направете 1 разтягане и 1 вътрешно сгъване през 30 минути и оставете тестото да втаса до малко под удвоен обем. Разделете и веднага оформете 2 тостерни хлебчета.
След като хлебчетата втасат, ги намажете с яйчната смес и изпечете в предварително загрята фурна на 220°С без вентилация за 20 минути и още за 20 минути на 200°С.
|  | 
| Втасалите хлебчета - готови за печене | 
  Всеки хляб е урок!
    
  The Loafmakery | Hristina Kutevski


 
 
Коментари
Публикуване на коментар