Хляб с квас и вода от сварени смокинови листа

Нежни и меки филийки

Квасен хляб с вода от сварени смокинови листа 

Вече е лято и докато чакаме смокините да узреят, големите и зелени смокинови листа не са за пренебрегване. Можем да ги използваме за чай, сироп, а защо не да направим и хляб, пренасяйки вкуса на лятото в тестото с квас ...

Каня ви да експериментираме и направим нещо наистина различно и специално. 
с. Крапец 

Обичам да експериментирам с квасеното тесто, а през лятото природата щедро ни дарява, само трябва да сме благодарни и да бъдем креативни ... 

плаж Крапец - Север 

По време на една привечерна разходка из китното морско селце Крапец, си набрах смокинови листа за сироп. 

Смокинови моменти

Докато варях листата за сиропа, се носеше толкова приятен аромат..., хрумна ми, че трябва да направя и хляб с водата от сварени листа. Не чаках дълго, а резултатът -  приготвих едни интересни, вкусни и различни хлебчета, коити са с леко сладникав вкус и са  идеални за филийка с мед и масло или сладко, или по-различна комбинация на сладко и солено, а също така и за сладки пържени филийки.

Нищо сложно не се изисква. Сваряваме листата от смокиново дърво за 15-тина минути, прецеждаме и изчакваме водата да се охлади напълно (държах я за една нощ в хладилника).

Сваряване на листата

Готови за замесване

За тестото са необходими:

  • 400 г брашно (използвах: 80 г бяло Екосем, 80 г прясно смляна пшеница, 240 г Евамел екстра)
  • 200 г твърд стартер (приготвен от вечерта : 20 г твърд квас, 60 г вода, 120 г брашно)
  • 320 г вода от сварени смокинови листа 
  • 10 г сол
  • 15 масло 
  • 15 г мед 

Тестото

Начин: 

Смесете всички продукти (300 г от водата) без солта и маслото (ако месите с миксер Анкарсрум, първо сложете в купата 300 г от водата, кваса, меда, пуснете ролера да върти и добавяйте брашното на порции). 

След кратко измесване добавете солта и останалите 20 г вода от сварени смокинови листа, месете до глутенов прозорец. 

Последно добавете маслото. 

Направете през 30 минути 1 бр. разтягане на тестото и 1 бр. вътрешно сгъване, а след това оставете тестото в покой до почти удвоен обем. 

Оформете и поставете за финално втасване. 

Преди изпичане намажете с яйце, разбито с прясно мляко и няколко капки мед.

Изпечете в предварително загрята фурна: 

  • 20 минути на на 220°С без вентилатор
  • още 20 минути на 200°С 

Хлебчетата стават готови в рамките на деня на замесване. 

Оформените хлебчета са поставени за втасване

Втасалите хлебчета преди намазване с яйчната смес 

Току-що изпечените хлебчета изстиват върху решетка

Пържените филийки са задължителната закуска ... 🙂

💓

Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации