Кръмпети - да оползотворим остатъчния квас


Кръмпети с остатъчен квас

Има много идеи и начини да оползотворим остатъчния квас - да направим палачинки, кексчета, бухти, гофрети и др. Това не само намалява хранителните отпадъци, но и насърчава възприемането на устойчиви навици в кунята. Истински пример за философията на zero waste

Oстатъчният квас в тези рецепти не се ползва за набухвател, а по-скоро е готова смес от вода и брашно, вече преминала обаче през ферментацията. Вместо да ги смесим по време на приготвяне на рецептата, ние вече разполагаме с тази готова смес. Това придава страхотна мекота и текстура на готовото печиво. Печивата с квас, макар и с остатъчен - са просто печива на друго ниво. 

Събирам остатъчен квас, тъй като отглеждам кваса на стайна температура, а също така поддържам и няколко кваса в момента. Не изхвърлям остатъчни квас, а редовно го използвам при приготвянето на закуски,  често  и за  кръмпети - нещо средно между катми и палачинки. 

Закуската е по-вкусна в любмите чинии от pile.to

Рецептата за кръмпети е на Лорейн Елиът , а аз я видях преди 3-4 години от radinabakes във Facebook групата Хляб и виноЧесто и адаптирам рецептата - прясно мляко вместо вода, яйце и прясно мляко вместо вода, кисело и прясно мляко вместо вода. 

Оригиналът:

Sourdough Crumpets Recipe

Моето предложение: 

- 500 г остатъчен квас 100% хидратация (остатъчен квас на няколко дни, с останала активност, не става дума за квас, който е престоял повече от няколко дни в хладилник, спаднал е напълно, има неприятна миризма и характерните белези на гладен квас) 

- 2 с.л. захар

- 1 яйце

- 70 - 80 г прясно мляко 

- 1/4 ч.л. сол

- 1 ч.л. бакпулер

- 1 ч.л. сода 

Разбийте с вилица захарта и яйцето. 

Добавете млякото и остатъчния квас, а след това солта и набухвателите. 

Изпечете* в загрят тиган. 

Безрой мехурчета ... 


Бележки: 

*Можете да приготвите сместта от вечерта, без да добавяте содата и бакпулвера, и да приберете в хладилника. На сутринта извадете на стайна температура за около 30 минути, добавете набухвателите и изпечете. 

*Можете да изпечете в различен размер, малки или по-големи, а в комбинация с любимото сладко, мед, плодове, шоколад или в солен вариант - се получава една чудесна закуска.

*Както е посочено и в оригиналната рецепта, по време на печене кръмпетите стават много ефирни и на повърхността има множество балончета, които се пукат по време на печене. Когато забележите, че вместо балончета има малки дупчици, обърнете кръмпета да се изпече и от другата страна. 


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации