Кръмпети с остатъчен квас
Има много идеи и начини да оползотворим остатъчния квас - да направим палачинки, кексчета, бухти, гофрети и др. Това не само намалява хранителните отпадъци, но и насърчава възприемането на устойчиви навици в кунята. Истински пример за философията на zero waste.  
Oстатъчният квас в тези рецепти не се ползва за набухвател, а по-скоро е готова смес от вода и брашно, вече преминала обаче през ферментацията. Вместо да ги смесим по време на приготвяне на рецептата, ние вече разполагаме с тази готова смес. Това придава страхотна мекота и текстура на готовото печиво. Печивата с квас, макар и с остатъчен - са просто печива на друго ниво. 
Събирам остатъчен квас, тъй като отглеждам кваса на стайна температура, а също така поддържам и няколко кваса в момента. Не изхвърлям остатъчни квас, а редовно го използвам при приготвянето на закуски,  често  и за  кръмпети - нещо средно между катми и палачинки.  |  | 
| Закуската е по-вкусна в любмите чинии от pile.to | 
Рецептата за кръмпети е на Лорейн Елиът , а аз я видях преди 3-4 години от radinabakes във Facebook групата Хляб и вино. Често и адаптирам рецептата - прясно мляко вместо вода, яйце и прясно мляко вместо вода, кисело и прясно мляко вместо вода. 
Оригиналът:
Sourdough Crumpets Recipe
Моето предложение: 
- 500 г остатъчен квас 100% хидратация (остатъчен квас на няколко дни, с останала активност, не става дума за квас, който е престоял повече от няколко дни в хладилник, спаднал е напълно, има неприятна миризма и характерните белези на гладен квас) 
- 2 с.л. захар
- 1 яйце
- 70 - 80 г прясно мляко 
- 1/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. бакпулер
- 1 ч.л. сода 
Разбийте с вилица захарта и яйцето. 
Добавете млякото и остатъчния квас, а след това солта и набухвателите. 
Изпечете* в загрят тиган. 
|  | 
| Безрой мехурчета ... | 
Бележки: 
*Можете да приготвите сместта от вечерта, без да добавяте содата и бакпулвера, и да приберете в хладилника. На сутринта извадете на стайна температура за около 30 минути, добавете набухвателите и изпечете. 
*Можете да изпечете в различен размер, малки или по-големи, а в комбинация с любимото сладко, мед, плодове, шоколад или в солен вариант - се получава една чудесна закуска.
*Както е посочено и в оригиналната рецепта, по време на печене кръмпетите стават много ефирни и на повърхността има множество балончета, които се пукат по време на печене. Когато забележите, че вместо балончета има малки дупчици, обърнете кръмпета да се изпече и от другата страна. 
  Всеки хляб е урок!
    
  The Loafmakery | Hristina Kutevski
 
Коментари
Публикуване на коментар