Виенските кифли с квас на Таня


Виенските кифли с квас на Таня 

Приготвих нежни виенски кифли с квас за съботната закуска -  по рецептата на Tanja und der Sauerteig

Tаня е моя приятелка и приготвя не само чудесни ръжени хлябове, брецели и печива с квас, но и  много хубави виенските кифли. Нямаше как да не пробвам рецептата й! А като стана дума за приятелство - квасът наистина е голям виновник за хубави приятелства! 

Виенската кифла (Kipferl) е традиционно австрийско печиво, което се счита за предшественик на френския кроасан. Основните съставки са брашно, мляко, мая (или квас), захар, масло и сол, а формата е полумесец, като може да има и различни пълнежи. 

Интересно е оформянето - тестото трябва да е добре отпочинало и отпуснато,  разточва се тънко и се навива с леко опъване при всяко завъртане. 


Оригиналната рецепта на Таня: Виенски кифли с квас 

Моят прочит

Сладък стартер
20 г квас 100% хидратация 
50 г вода
20 г захар
80 г бяло брашно 

За тестото
600 г брашно (комбинирах равни количества брашно Евамел за козунаци и гръцко брашно за козунаци) 
Цялото количество сладък стартер 
420 г прясно мляко
50 г захар
70 г масло 
10 г сол 

Начин: 

Пригответе стартера сутринта. Замесете следобяда. 

В купата на миксера смесете всички съставки, без маслото. 

Измесете тестото добре, а накрая добавете маслото - директно от хладилника. 

Прехвърлете тестото в подходяща купа, покрийте с найлонова шапчица. 

След 30 минути направете 2 вътрешни сгъвания на тестото и приберете купата в хладилника до сутринта. 

На сутринта извадете купата с тестото на стайна температура - нека тестото се темперира и нарастне още, ако е необхдоимо. 

Оформете топки, окръглете, покрийте с кухненска кърпа и оставете за поне 30 минути. 

Разточете всяка топка на тънък овал и навийте на кифли. 

Подредете кифлите в тава, застлана с хартия за печене и оставете за финално втасване. 

Преди печене намажете с белтък, разбит с малко прясно мляко. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 160°С без вентилация и до 94°С вътрешна температура. 

В Рецепти можете да намерите още мои предложения за закуска и не само. 


Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации