Виенските кифли с квас на Таня
Виенските кифли с квас на Таня
Приготвих нежни виенски кифли с квас за съботната закуска -  по рецептата на Tanja und der Sauerteig. 
Tаня е моя приятелка и приготвя не само чудесни ръжени хлябове, брецели и печива с квас, но и  много хубави виенските кифли. Нямаше как да не пробвам рецептата й! А като стана дума за приятелство - квасът наистина е голям виновник за хубави приятелства! 
Виенската кифла (Kipferl) е традиционно австрийско печиво, което се счита за предшественик на френския кроасан. Основните съставки са брашно, мляко, мая (или квас), захар, масло и сол, а формата е полумесец, като може да има и различни пълнежи. 
Интересно е оформянето - тестото трябва да е добре отпочинало и отпуснато,  разточва се тънко и се навива с леко опъване при всяко завъртане. 
Оригиналната рецепта на Таня: Виенски кифли с квас 
Моят прочит: 
Сладък стартер
20 г квас 100% хидратация 
50 г вода
20 г захар
80 г бяло брашно 
За тестото
600 г брашно (комбинирах равни количества брашно Евамел за козунаци и гръцко брашно за козунаци) 
Цялото количество сладък стартер 
420 г прясно мляко
50 г захар
70 г масло 
10 г сол 
Начин: 
Пригответе стартера сутринта. Замесете следобяда. 
В купата на миксера смесете всички съставки, без маслото. 
Измесете тестото добре, а накрая добавете маслото - директно от хладилника. 
Прехвърлете тестото в подходяща купа, покрийте с найлонова шапчица. 
След 30 минути направете 2 вътрешни сгъвания на тестото и приберете купата в хладилника до сутринта. 
На сутринта извадете купата с тестото на стайна температура - нека тестото се темперира и нарастне още, ако е необхдоимо. 
Оформете топки, окръглете, покрийте с кухненска кърпа и оставете за поне 30 минути. 
Разточете всяка топка на тънък овал и навийте на кифли. 
Подредете кифлите в тава, застлана с хартия за печене и оставете за финално втасване. 
Преди печене намажете с белтък, разбит с малко прясно мляко. 
Изпечете в предварително загрята фурна на 160°С без вентилация и до 94°С вътрешна температура. 
В Рецепти можете да намерите още мои предложения за закуска и не само. 
Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski


 
 
Коментари
Публикуване на коментар