Бисквитки с глазура
Обичам старите рецепти, съхранени през годините в тефтерите и книгите, преписвани, препредавани ... В последно време исках да направя точно такива бисквитки - да са толкова крехи, нежни и ароматни. И много чаровни. Направих две теста - бяло и какаово, и две глазури - бяла и какаова. 
Общо за двете теста: 
295 г бяло брашно (използвах бяло Ecosem.bg)
5 г какао
200 г масло меко (но не разтопено)
100 г тръстикова захар 
2 бр. жълтък (яйца размер L) 
Общо за двете глазури:
2 бр. белтък (яйца размер L)
155 г пудра захар
5 г какао 
Начин: 
Мекото масло и захарта разбийте с миксер на пухкав крем, добавете  жълтъците и отново разбийте с миксера. 
Разделете сместта на две, като в  едната добавете 150 г брашно и измесете бялото тесто, а в другата - 145 г бяло брашно и 5 г какао, и измесете какаовото тесто. (Ако тестото е прекалено твърдо, може да се добави 1 с.л. прясно мляко)
Приберете двете теста в хладилника за около 30 минути, като предварително ги увиете плътно с фолио за свежо съхранение. 
Работете първо с какаовото тесто - след като го извадите от хладилника, разточете до дебелина 0.5 см и с помощта на чашка или ринг изрежете  бисквитките, които прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. 
Пуснете фурната да загрява на 160°С. 
Пригответе бялата глазура: 1 бр. белтък и 80 г пудра захар разбийте с миксер на сняг. С чаена лъжичка слагайте внимателно от глазурата върху всяка бисквитка.
Печене: изпичайте за около 15-20 минути на 160°С, извадете тавата от фурната и оставете бисквитките в нея за около 10-тина минути, а след това  внимателно прехвърлете върху решетка. 
След като изпечете бисквитките, по същия начин пригответе и  бялото тесто с каковата глазура, добавяйки 5 г какао заедно с белтъците и пудрата захар. 
Бисквитките са най-подходящи за хапване след няколко часа, когато са напълно изстинали.
Архив, 10 юни 2023
Instagram, Facebook







 
 
Коментари
Публикуване на коментар