Пухкави, нежни и много вкусни палачинки с остатъчен квас

      

Палачинки с остатъчен квас 

Нежно тесто. Златист загар. Безкрайни възможности за гарниране. Или с една дума: палачинки. Едно от най-вкусните кулинарни предложения. Всяка култура има своя прочит на рецепти, приготвяне и сервиране. 

Смята се, че произходът на палачинките е от Древна Гърция и Рим, където те са били приготвяни от пшенично брашно, зехтин, мед и мляко. В много страни се празнува Денят на палачинката. В Българиа също приготвяме палачинки, дори имаме и наш вариант - катми (които се приготвят с мая или сода). Думата "палачинка" в българския език навлиза от латинската дума "placenta". 

Най-често сместта за палачинки се приготвя от брашно, яйца, мляко (или вода) и сол. И аз често приготвям палачинки, като разбнообразявам сместта и добавям различни брашна и остатъчен квас. Ето и едно мое предложение за палачинки: 

Палачинки с остатъчен квас за обяд - с рукола, кълнове, печена чушка и сирене

За сместта: 
  • 3 бр. яйца на стайна температура
  • 50 г квас (течен, 100% хидратация)
  • 1 ч.ч. прясно мляко на стайна температура
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. брашно (тук Ecosem.bg: 1ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно и 1 ч.ч. бяло пшенично брашно)
  • 1 ч.л. сол 
  • 2-3 щипки захар
  • Масло за намазване на тигана 
*Чаената чаша е с вместимост 200 ml. 
Начин:  

Разбийте яйцата и захарта с миксер.

Добавете водата и отново разбийте за кратко.

Прибавете остатъчния квас (остатъчен квас на не повече от няколко и с приятен аромат).

На порции добавете към сместта брашното при непрестанно бъркане на ниска степен на миксера или с телена бъркалка - целта е да се предотврати образуването на бучки. 

След това добавете прясното мляко и накрая солта. 

Сместта престоява в хладилник поне 2 часа. А аз я оставям за цяла нощ в хладилника. 

Загрейте тиган на котлона и на не много висока температура, намажете го с малко масло и изпечете палачинките, а всяка готова палачинка намажете още гореща с малко масло, преди да я подредите при другите готови палачинки. 

                 

Архив, 27 февруари 2022 г
Facebook, Instagram

Коментари

Популярни публикации