Коледно домашно тирамису, 27 декември 2022
Истината е, че това тирамису можем да приготвим и за всеки друг празник, повод или без повод. Самото приготвяне на тортата е приятно, празнично, а щом е споделено с любимите хора - какво по-хубаво от това! 
🎄За бишкотите: 
Използвах рецептата на turkuazkitchen: тук
- 4 бр яйца на стайна температура
- 120 г бяло брашно (използвах бялото на Ecosem.bg, добавих може би още около равна супена лъжица)
- 120 г пудра захар
- 1 с.л. (с връх) царевично нишесте
- 1 бр ванилия
- Пудра захар за поръсване
Начин: 
- Разделих белтъците от жълтъците.
- Разбих на снях с миксер белтъците и половината пудра захар (обръщайки купата, сместта не се разтича), след това разбих жълтъците с останалата част от пудрата захар и до пухкава смес.
- Добавих внимателно сместта жълтъци към сместта белтъци и бърках с шпатула в посока отдолу нагоре. Смесих брашното, нишестето и ванилията и добавях към сместта, пресявайки.
- Бърках отново и внимателно с шпатула.
- Реших да оформя на кръгли бишкоти (около 22 се получиха), сипвайки от сместта с лъжица върху хартия за печене, с която застлах фабричната тава на фурната.
- Пекох на 180°С с вентилатор за някъде около 13-14 минути.
- Оставих бишкотите върху решетка, за да изстинат и изсъхнат напълно (24 часа). Накрая се озовах с 18 бр бишкоти, трябваше и малко дегустация ...
🎄За потапяне на бишкотите:
Кафе еспресо (1 ч.ч.), напълно изстинало 
🎄За крема:
2 бр млечна сметана 200г (използвах на Olympus)
1 бр кутия маскарпоне 500 г
2-3 с.л. пудра захар 
🎄За поръсване на готовото домашно тирамису: 
Какао 
🎄За сглобяване на тортата:
- Разбих сметаната, добавих маскарпонето и пудрата захар, бъркайки до хомогенен крем.
- Потапях всяка бишкотка в кафето до хубаво напояване и подреждах във формата. Ред бишкоти - ред крем маскарпоне (обилно). Накрая покрих формата с фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилкика. Престоя повече от 18 часа..., поръсих с какао и поднесох.
Чудесно коледно тирамису! 💫



 
 
Коментари
Публикуване на коментар