Коледно домашно тирамису, 27 декември 2022

 

Домашен прочит на един любим десерт 

Весела Коледа с домашно коледно тирамису! 

Истината е, че това тирамису можем да приготвим и за всеки друг празник, повод или без повод. Самото приготвяне на тортата е приятно, празнично, а щом е споделено с любимите хора - какво по-хубаво от това! 

🎄За бишкотите
Използвах рецептата на turkuazkitchenтук
  • 4 бр яйца на стайна температура 
  • 120 г бяло брашно (използвах бялото на Ecosem.bg, добавих може би още около равна супена лъжица) 
  • 120 г пудра захар
  • 1 с.л. (с връх) царевично нишесте 
  • 1 бр ванилия
  • Пудра захар за поръсване 
Начин
  • Разделих белтъците от жълтъците. 
  • Разбих на снях с миксер белтъците и половината пудра захар (обръщайки купата, сместта не се разтича), след това разбих жълтъците с останалата част от пудрата захар и до пухкава смес. 
  • Добавих внимателно сместта жълтъци към сместта белтъци и бърках с шпатула в посока отдолу нагоре. Смесих брашното, нишестето и ванилията и добавях към сместта, пресявайки.
  • Бърках отново и внимателно с шпатула. 
  • Реших да оформя на кръгли бишкоти (около 22 се получиха), сипвайки от сместта с лъжица върху хартия за печене, с която застлах фабричната тава на фурната. 
  • Пекох на 180°С с вентилатор за някъде около 13-14 минути. 
  • Оставих бишкотите върху решетка, за да изстинат и изсъхнат напълно (24 часа). Накрая се озовах с 18 бр бишкоти, трябваше и малко дегустация ... 

🎄За потапяне на бишкотите:
Кафе еспресо (1 ч.ч.), напълно изстинало 

🎄За крема:
2 бр млечна сметана 200г (използвах на Olympus)
1 бр кутия маскарпоне 500 г
2-3 с.л. пудра захар 

🎄За поръсване на готовото домашно тирамису
Какао 


🎄За сглобяване на тортата:
  • Разбих сметаната, добавих маскарпонето и пудрата захар, бъркайки до хомогенен крем. 
  • Потапях всяка бишкотка в кафето до хубаво напояване и подреждах във формата. Ред бишкоти - ред крем маскарпоне (обилно). Накрая покрих формата с  фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилкика. Престоя повече от 18 часа..., поръсих с какао и поднесох. 

Чудесно коледно тирамису! 💫

Коментари

Популярни публикации