Квасен хляб с кафе


Квасен хляб с кафе 

За този хляб с квас и кафе ме вдъхнови преди няколко години моята приятелка Теди от Lieblingsrezepte und Sauerteigliebe, която сподели в любимата група своя прочит на рецептата.  Нашето приятелство е едно неспирно вдъхновение, а квасът е истински събирач - благодарение на него се срещнах с Теди и въпреки ежедневиято и разстояниeто, успяваме да пием по чаша кафе и да побъбрим. 

Публикацията на Теди

Оригиналната рецепта

Моят прочит
Макар и с малко промени от моя страна, идеята за кафето вместо вода в тестото ми допада много. А филийка, намазана с крем сирене и течен шоколад (признавам си - и добавени няколко резенчета праскова), в компанията на чаша кафе - е страхотна комбинация. Както казва Мечо Пух - "Kолкото повече, толкова повече!" 

Тестото:
65 г течен стартер 
225 г кафе (сварено в кафеварка) 
10 г мед
300 г брашно (30 г прясно смляна пшеница и 270 г Caputo Cuoco
6 г сол 

Начин:

Приготвяне на стартера
Захранете сутринта: 
5 г течен квас
30 г вода 
30 г брашно 

Ферментолиза  и начало насипна ферментяция
Започнете следобяда. Смесете в купа кафето, стартера и брашното, така че да няма сухи участъци. Покрийте купата с найлонова шапчица и  оставете за престой от 40 - 60 минути.

Добавяне на сол и месене
Доавете солта и измесете тестото добре до развит глутен - можете да направите теста с прозореца (разтегнете малка част от тестото на правоъгълник, ако се къса - месете още). 

След като тестото е добре измесено на гладка топка, го прехвърлете в подходяща купа и я покрийте с найлонова шапчица. След 30 минути започнете с манипулациите на тестото. 

Манипулации на тестото и нарастване на тестото
Направете през интервали от 30 минути:
1 разтягане
2 вътрешни сгъвания
А след това оставете тестото в покой да увеличи обема си и нарастне с около 80%.

Оформяне
Върху съвсем леко набрашнен плот обърнете купата с тестото - тестото ще се плъзне на плота само. Оформете внимателно батард и прехвърлете в банетон. 

Ретардация
След като оформите, директно поставете банетона с тестото в хладилника.

Изпичане: 
На следващия ден изпечете в чугунена тенджера, предварително загрята с фурната, на 240С за 20 минути и на 200С (като остраните тенджерата) за още 20 минути. 


Последните 20 минути от печенето
Изстиване
Оставете хляба да изстине напълно върху решетка. 

Бележки

  • Обща насипна ферментация: 6+ часа, ретардация на 4C 15 часа. 
  • Можете да изпечете и свободно: поставете две метални купички с вода в ъглите на фурната, а фабричната тава на средния водач. Загрейте фурната на 240°C. Когато водата във фурната започне да ври, внимателно поставете хляба във фурната. Можете да поставите другата фабрична тава на форния водач на фурната - тавата ще послужи като капак и ще предотврати директно нягряване на хляба. 



Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации