Тиквен козунак с квас 2025
|  | 
| Козунак с квас и печена тиква в тестото | 
Тиквен козунак с квас – есенни нюанси в жълто

- 15 г твърд квас 50% хидратация
- 7 г захар
- 45 г вода
- 90 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса)
- 6 с.л. захар
- 2 с.л. меко масло
- 1 ч.л. канела
- 2 с.л. наситнени орехи
- 1 с.л. орехово брашно
- Цялото количество сладък стартер
- 130 г печена тиква
- 2 бр. яйца, размер М
- 90 г бяла захар
- 50 г прясно мляко (добавете още малко мляко при необходимост)
- 360 г бяло брашно за козунаци (или силно бяло брашно)
- 50 г масло
- 1-2 щипки сол
- 2 прахчета ванилия
- 1/4 ч.л. канела
Сложете в купата на миксера всички съставки без солта, маслото и сладките подправки.
Измесете добре и оставте за кратка почивка от 5 минути.
Добавете солта, измесете отново и започнете да добавяте маслото на малки порции.
След като тестото е добре измесено, прибавете и сладките подправки.
Прехвърлете тестото в купа, покрийте с найлонова шапка за душ и оставете в покой за 30 минути.
През 30-40 минути направете 2 бр. вътрешно сгъване и отново оставете тестото в покой до удвоен обем.
Разделете тестото според желания брой фитили, които искате да направите, окръглете, покрийте и изчакайте 20-30 минути тестото да се отпусне.
Върху работна повърхност, намазана с малко масло (не ръсете брашно), разточете на фитили, сложете плънка и направете плитка.
Прехвърлете в подходяща форма и оставете за финално втасване.
Преди печене намажете с 1 бр. белтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко, поръсете обилно със захар.
Изпечете в предварително загрята фурна на 160°C без вентилатор до 94°C-95°C вътрешна температура.
- За това тесто използвах гръцко брашно за козунак (12% протеин).
- Тестото и оформените козунаци втасваха при контролирана температура от 25°C (използвам този втасвател: Folding Proofer & Slow Cooker | Brod & Taylor).
- Разделих тестото на 6 и оформих 6 фитила, които сплетох на 2 плитки и поствих в 2 форми, облечени с хартия за печене.
- Формите са Zenker с размери: В 7 см / Ш горе 11 см, дъно 8 см / Д горе 20 см, дъно 16.5 см
- Направих половин доза плънка - за единия козунак, в другия сложих шоко капки (така поръчаха у дома).
- Другите две хлебчета от снимката са хлебчета за сандвичи и още доработвам рецептата.


 
 
Коментари
Публикуване на коментар