Тиквен козунак с квас 2025


Козунак с квас и печена тиква в тестото 

Тиквен козунак с квас –  есенни нюанси в жълто 

Есен е - тиква, кулинарни вдъхновения, експерименти. А когато комбинираме печена тиква с квас, брашно и канела, всички есенни нюанси са налице -  ароматен есенен козунак с квас, сякаш кълбо жълта прежда ... 

Обичам да приготвям този козунак с квас. Печената тиква му придава мекота, аромат, нежен вкус и приятен цвят.

Козунакът с квас по тази рецепта става готов в рамките на деня на замесване, а околна температура от около 25°C ще се отрази чудесно на тестото и ферментацията. 

И така, започваме с подготовката на сладкия стартер и печената тиква. 

Тиква:

Изпечете тиквата предварително и охладете напълно. Можете да съхранявате и в хладилник. За тестото ще са необходими 130 г печена тиква - тегло, измерено след изпичането. Тиквата, която изполвах, е сорт Матилда. 


Сладък стартер:
Подгответе от вечерта, за да е готов на сутрина за замесване на тестото - необходими са 10-12 часа при температура около 23°C
  • 15 г твърд квас 50% хидратация 
  • 7 г захар
  • 45 г вода
  • 90 г бяло брашно (брашното, с което поддържате кваса) 
За плънката: 
  • 6 с.л. захар
  • 2 с.л. меко масло 
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. наситнени орехи 
  • 1 с.л. орехово брашно 
За тестото: 
  • Цялото количество сладък стартер
  • 130 г печена тиква 
  • 2 бр. яйца, размер М
  • 90 г бяла захар
  • 50 г прясно мляко (добавете още малко мляко при необходимост) 
  • 360 г бяло брашно за козунаци (или силно бяло брашно)
  • 50 г масло
  • 1-2 щипки сол 
  • 2 прахчета ванилия 
  • 1/4 ч.л. канела 
Начин: 

Сложете в купата на миксера всички съставки без солта, маслото и сладките подправки. 

Измесете добре и оставте за кратка почивка от 5 минути. 

Добавете солта, измесете отново и започнете да добавяте маслото на малки порции. 

След като тестото е добре измесено, прибавете и сладките подправки. 

Прехвърлете тестото в купа, покрийте с найлонова шапка за душ и оставете в покой за 30 минути. 

През 30-40 минути направете 2 бр. вътрешно сгъване и отново оставете тестото в покой до удвоен обем. 

Разделете тестото според желания брой фитили, които искате да направите, окръглете, покрийте и изчакайте 20-30 минути тестото да се отпусне. 

Върху работна повърхност, намазана с малко масло (не ръсете брашно), разточете на фитили, сложете плънка и направете плитка. 

Прехвърлете в подходяща форма и оставете за финално втасване. 

Преди печене намажете с 1 бр. белтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко, поръсете обилно със захар. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 160°C без вентилатор до 94°C-95°C вътрешна температура. 

     
Бележки: 
  1. За това тесто използвах гръцко брашно за козунак (12% протеин). 
  2. Тестото и оформените козунаци втасваха при контролирана температура от 25°C (използвам този втасвател: Folding Proofer & Slow Cooker | Brod & Taylor).
  3. Разделих тестото на 6 и оформих 6 фитила, които сплетох на 2 плитки и поствих в 2 форми, облечени с хартия за печене. 
  4. Формите са Zenker с размери: В 7 см / Ш горе 11 см, дъно 8 см / Д горе 20 см, дъно 16.5 см
  5. Направих половин доза плънка - за единия козунак, в другия сложих шоко капки (така поръчаха у дома). 
  6. Другите две хлебчета от снимката са хлебчета за сандвичи и още доработвам рецептата. 
Други рецепти за тиквени козунаци с квас, както и други предложения с тиква в тестото: Козунак с квас

9 октомври 2025


Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации