Домашни гофрети с остатъчен квас - есенна или зимна закуска

 


Гофрети с остатъчен квас 

Гофрети с остатъчен квас за есенно-зимна закуска. Дори може и следобедна. А ако решите да направите тези гофрети, но нямате остатъчен квас - просто го пропуснете. 

Рецептата е заимствана от KRUPS 

🧇

200 г прясно смлян лимец (заменете с брашно от лимец от пакет) 

100 г бяло брашно (тип 500), тук използвах бяло сръбско брашно

200 г остатъчен квас 100% хидратация (тук смес от бял и ръжен)

250 г вода + 250 г прясно мляко 

100 г кафяво масло* 

1 ч.л. сол 

2 яйца 

50 г кафява захар 

10 г бакпулвер

🧇

Подгответе маслото предварително и го охладете напълно преди влагане в сместта. 

Вечерта смесете захарта и брашното, добавете яйцата, остатъчния квас, разбъркайте добре (за тази стъпка използвам датска бъркалка). След това прибавете маслото, а накрая течността и солта. 

Приберете сместта в хладилника, на сутринта я извадете и оставете да се темперира, след което добавете бакпулвера. 

Изпечете гофретите в добре зафрят гофретник и гарнирайте по желание и вкус (тези гофрети пекох по две едновременнно, всяка партида - по 5 минути). 

*Как да си направите кафяво масло: това е масло, което сме разтопили и кармелизирали. Използвайте безсолно масло. Сложете маслото в касеролка и на котлона, разтопете го на умерена, не много висока температура. Това, което трябва да се получи - водата да се изпари, а маслото ще започне да покафенява. Ще започне да се образува пяна, а маслото ще променя цвета си и ще потъмнява, ароматът му ще е ядков, ще се появят и малки твърди парченца. Когато маслото стане тъмнокафяво, отстранете от котлона и прецедете през цедка. 

Oще предложения за закуска можете да намерите в: Рецепти

Коментари

Популярни публикации