Домашни гофрети с остатъчен квас - есенна или зимна закуска
Гофрети с остатъчен квас
Гофрети с остатъчен квас за есенно-зимна закуска. Дори може и следобедна. А ако решите да направите тези гофрети, но нямате остатъчен квас - просто го пропуснете.
Рецептата е заимствана от KRUPS
🧇
200 г прясно смлян лимец (заменете с брашно от лимец от пакет)
100 г бяло брашно (тип 500), тук използвах бяло сръбско брашно
200 г остатъчен квас 100% хидратация (тук смес от бял и ръжен)
250 г вода + 250 г прясно мляко
100 г кафяво масло*
1 ч.л. сол
2 яйца
50 г кафява захар
10 г бакпулвер
🧇
 Подгответе маслото предварително и го охладете напълно преди влагане в сместта.
Подгответе маслото предварително и го охладете напълно преди влагане в сместта. 
Вечерта смесете захарта и брашното, добавете яйцата, остатъчния квас, разбъркайте добре (за тази стъпка използвам датска бъркалка). След това прибавете маслото, а накрая течността и солта.
Приберете сместта в хладилника, на сутринта я извадете и оставете да се темперира, след което добавете бакпулвера.
Изпечете гофретите в добре зафрят гофретник и гарнирайте по желание и вкус (тези гофрети пекох по две едновременнно, всяка партида - по 5 минути).
*Как да си направите кафяво масло: това е масло, което сме разтопили и кармелизирали. Използвайте безсолно масло. Сложете маслото в касеролка и на котлона, разтопете го на умерена, не много висока температура. Това, което трябва да се получи - водата да се изпари, а маслото ще започне да покафенява. Ще започне да се образува пяна, а маслото ще променя цвета си и ще потъмнява, ароматът му ще е ядков, ще се появят и малки твърди парченца. Когато маслото стане тъмнокафяво, отстранете от котлона и прецедете през цедка.

 
 
Коментари
Публикуване на коментар