Моркови на сладко или конфитюр



Морковен конфитюр

  • много подходящ за декорация на сладкиши, торти, а защо не и за солено ястие 
  • чудесен за балансиране на вкусове 
  • захарен и ароматен

А препечена филийка с масло и сладко от моркови - това е комбинация, която не е за пропускане ... 

По случай рожден ден на съпруга ми правих морковена торта за почерпка на колегите му в офиса. Добавих към декорацията и между блатовете от морковеното сладко. Помня, че разказваше, че колегите били доста озадачени от сладкото като идея, не били чували за такова сладко, но много им харесало... Странно или не - това сладко е нещо, което човек си заслужава да опита. 

Моята баба правеше божествено сладко от моркови. Още си спомням аромата му..., цвета му ... - в едно малко бурканче от бебешко пюре ... 

От тези спомени е и този конфитюр. Опитахме с майка ми да възстановим начина на приготвяне по спомен и записките на баба за продуктите и количествата. 

Правя два вида сладко от моркови - единият е с настъргани моркови (така правеше баба ми), а другият - с нарязани на едро моркови, като има малка разлика в количествата и начина на приготвяне, също така и в консистенцията на готовото сладко. Наричам го общо "сладко


Вариант 1, 17 януари 2023

🥕200г вода 

🥕150 г захар тръстикова 

🥕150 г моркови, ситно настъргани 

🥕1 бр. ванилия

🥕1 с.л. лимонов сок 

🥕1 зрънце карамфил

🥕1 ч.л. портокалови корички 

Сложете водата и захарта в касеролка и сварете до леко сгъстяване, добавете морковите, портокаловите корички и карамфилчето, върнете отново на котлона и варете до сгъстяване. 

Пасирайте до гладкост (отстранете карамфилчето), добавете лимоновия сок и ванилията, оставете още 10-тина минути на котлона на ниска степен, а след това охладете напълно и сухранявайте в хладилник. 

  

  

Вариант 2, 27 февруари 2025

🥕250 г сварени моркови
🥕250 г захар
🥕100 г вода 
🥕Карамфил 
🥕Няколко капки лимон

Обелете морковите и ги нарежете на шайби. Сварявете ги до готовност, но внимавайте да не станат кашести. 

За количество от 250 г сварени моркови пригответе сироп от захарта и водата - сложете вода и захарта в подходяща касеролка и сварете до готовност.

Добавете сварените моркови към сиропа и варете за още 5-10 минути. Накрая добавете няколко капки лимонов сок, пасирайте до гладкост и охладете напълно. 

Съхраняйте в хладилник.

Можете и да увеличите количеството, да затворите в бурканчета, но в този случай добавете лимонтозу. 
  

Коментари

Популярни публикации