Моркови на сладко или конфитюр
Морковен конфитюр
- много подходящ за декорация на сладкиши, торти, а защо не и за солено ястие
- чудесен за балансиране на вкусове
- захарен и ароматен
А препечена филийка с масло и сладко от моркови - това е комбинация, която не е за пропускане ...
По случай рожден ден на съпруга ми правих морковена торта за почерпка на колегите му в офиса. Добавих към декорацията и между блатовете от морковеното сладко. Помня, че разказваше, че колегите били доста озадачени от сладкото като идея, не били чували за такова сладко, но много им харесало... Странно или не - това сладко е нещо, което човек си заслужава да опита.
Моята баба правеше божествено сладко от моркови. Още си спомням аромата му..., цвета му ... - в едно малко бурканче от бебешко пюре ...
От тези спомени е и този конфитюр. Опитахме с майка ми да възстановим начина на приготвяне по спомен и записките на баба за продуктите и количествата.
Правя два вида сладко от моркови - единият е с настъргани моркови (така правеше баба ми), а другият - с нарязани на едро моркови, като има малка разлика в количествата и начина на приготвяне, също така и в консистенцията на готовото сладко. Наричам го общо "сладко
Вариант 1, 17 януари 2023
🥕200г вода
🥕150 г захар тръстикова
🥕150 г моркови, ситно настъргани
🥕1 бр. ванилия
🥕1 с.л. лимонов сок
🥕1 зрънце карамфил
🥕1 ч.л. портокалови корички
Сложете водата и захарта в касеролка и сварете до леко сгъстяване, добавете морковите, портокаловите корички и карамфилчето, върнете отново на котлона и варете до сгъстяване.
Пасирайте до гладкост (отстранете карамфилчето), добавете лимоновия сок и ванилията, оставете още 10-тина минути на котлона на ниска степен, а след това охладете напълно и сухранявайте в хладилник.







 
 
Коментари
Публикуване на коментар