Морковена торта
Морковена торта
Не, това не е морковената торта от прословутия виц за Заека, който няколко дни подред си купува морковена торта от сладкарницата и в последния ден, когато пита дали имат морковена торта иполучава положителен отговор, той отвръща "Много е гадна, нали?"...
За повод и без повод (в този случай за повод), този сладкиш или торта има наистина очарователен вкус, именно благодарение на моркова. А дори си има и празник - 3 февруари.
Ако човек тръгне да търси рецепта, ще срещне затруднение, не заради липсата на такава, а поради факта, че по света има доста варианти за приготвяне на този сладкиш. Може да се приготви в различни форми, да се приготвят повече от един блат и да се слепят с крем, кремът да се замени с друг, готовият сладкиш да се поръси само с пудра захар, да направим морковени мъфини ... Сигурното е, че към кексовата смес се добавят моркови.
Затруднение срещат и историците при точното определяне на произхода на сладкиша, а интересен факт е, че през Средновековието морковите били използвани като заместител на захарта, която била скъпа и оскъдна.
Рецептата в тази публикация отново е от тефтера - записах я преди години, след едно гостуване на приятели в Берлин, когато хапнахме страхотен морковен сладкиш.
За декорация използвах морковен конфитюр в комбинация с боровинки.
Продукти:
- За тестото:
2 бр. яйца на стайна температура
2 ч.ч. / 230 г моркови ситно настъргани на ренде
2/3 ч.ч. / 150 г захар тръстикова
1/2 ч.ч. / 100 г олио
1/3 ч.ч. / 70 г сок портокал
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. канела
2 бр. ванилия
2 ч.л. портокалови корички
1 ч.ч. непълна орехи (около 100 г), наситнени с нож
1 1/3 ч.ч. / 170 г бяло брашно (тук използвах бяло брашно Екосем, заменете с това, което предпочитате Вие)
1/2 ч.л. бакпулвер
Орехи наситнени за поръсване (по желание)
- За крема:
200 г Маскарпоне
150 г крем сирене
1 с.л. пудра захар
Няколко капки портокалов сок
- За конфитюра от моркови: Морковено сладко
Начин:
Яйцата и захарта разбийте до пухкава смес. Добавете всички останали съставки без брашното и бакпулвера.
Пресейте брашното и бакпулвера, добававете към сместта като разбърквате внимателно със шпатула отдолу нагоре.
Прехвърлете сместта във форма, застлана с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 мин (или до суха клечка, прободена в средата на сладкиша).
След като сладкишът изстине напълно, намажете щедро с приготвения крем от маскарпоне, крем сирене, пудрата захар и портокалов сок.
Декорирайте и поднесете с любов!





 
 
Коментари
Публикуване на коментар