Морковена торта

Морковена торта 

Не, това не е морковената торта от прословутия виц за Заека, който няколко дни подред си купува морковена торта от сладкарницата и в последния ден, когато пита дали имат морковена торта иполучава положителен отговор, той отвръща "Много е гадна, нали?"... 

За повод и без повод (в този случай за повод), този сладкиш или торта има наистина очарователен вкус, именно благодарение на моркова. А дори си има и празник - 3 февруари. 

Ако човек тръгне да търси рецепта, ще срещне затруднение, не заради липсата на такава, а поради факта, че по света има доста варианти за приготвяне на този сладкиш. Може да се приготви в различни форми, да се приготвят повече от един блат и да се слепят с крем, кремът да се замени с друг, готовият сладкиш да се поръси само с пудра захар, да направим морковени мъфини ...  Сигурното е, че към кексовата смес се добавят моркови. 

Затруднение срещат и историците при точното определяне на произхода на сладкиша, а интересен факт е, че през Средновековието морковите били използвани като заместител на захарта, която била скъпа и оскъдна. 

Рецептата в тази публикация отново е от тефтера - записах я преди години, след едно гостуване на приятели в Берлин, когато хапнахме страхотен морковен сладкиш. 

За декорация използвах морковен конфитюр в комбинация с боровинки.


Продукти:

  • За тестото

2 бр. яйца на стайна температура

2 ч.ч. / 230 г моркови ситно настъргани на ренде

2/3 ч.ч. / 150 г захар тръстикова

1/2 ч.ч. / 100 г олио

1/3 ч.ч. / 70 г сок портокал

1/2 ч.л. сода

1 ч.л. канела

2 бр. ванилия

2 ч.л. портокалови корички

1 ч.ч. непълна орехи (около 100 г), наситнени с нож

1 1/3 ч.ч. / 170 г бяло брашно (тук използвах бяло брашно Екосем, заменете с това, което предпочитате Вие) 

1/2 ч.л. бакпулвер

Орехи наситнени за поръсване (по желание) 

  • За крема:

200 г Маскарпоне

150 г крем сирене

1 с.л. пудра захар

Няколко капки портокалов сок

Начин:

Яйцата и захарта разбийте до пухкава смес. Добавете всички останали съставки без брашното и бакпулвера.

Пресейте брашното и бакпулвера, добававете към сместта като разбърквате внимателно със шпатула отдолу нагоре. 

Прехвърлете сместта във форма, застлана с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 мин (или до суха клечка, прободена в средата на сладкиша).

След като сладкишът изстине напълно, намажете щедро с приготвения крем от маскарпоне, крем сирене, пудрата захар и портокалов сок. 

Декорирайте и поднесете с любов! 

 

Коментари

Популярни публикации