Домашни питки с квас и каша с брашно от елда - загадъчно вкусно


Питки с квас и каша с брашно от елда 

Ако търсите рецепта за питки (подходящи са и за по-различен бургер) и искате да имат по-загадъчен и интересен вкус, то тези питки с квас и каша от елда са едно чудесно решение. Освен това стават готови в рамките на деня на замесване.

Елдата е псевдозърнена култура - приготвя се и се консумира по начин, подобен на зърнените, но всъщност е семе, богата е на фибри, магнезий и растителни протеини. Брашното от елда е естествено безглутеново и с характерен вкус. То е и подходящ вариант за приготвяне на безглутенови палачинки, печива, бисквитки. Добавено в тестото за хляб, придава приятен вкус. 

Приготвих тези питки като отново стъпих на рецептата на Маурицио Лео за супер меки питки с квас, но направих своя интерпретация с леки промени, като също така използвах и твърд стартер. Брашното от елда в тестото за тези питки всъщност е в кашата. Отново, питките стават готови в рамките на деня на замесване. 

Ден 1

Сладък стартер, захранете от вечерта: 
20 г твърд квас
10 г захар 
60 г вода
120 г брашно Капуто Куоко

Каша, пригответе от вечерта: 
Пригответе кашата, охладете и приберете до сутринта в хладилника.
40 г прясно смляна елда (зърната елда смлях на домашната мелничка, можете да  замените с брашно от елда от пакет, ако не разполагате с мелничка) 
10 г ленено семе
170 г вода
  
Ден 2 

Тестото, на сутринта: 
▪️Цялото количество стартер
▪️Цялото количество каша от елда
▪️50 г масло (извадете маслото от хладилника малко преди за започнете да месите, за да омекне) 
▪️11 г сол 
▪️440 г брашно (тук комбинирах 40 г прясно смляна спелта, 200 г Капуто Куоко, 200 г Мливо силно) 
▪️100 г вода 

❗️Съобразете количеството вода с брашното, което използвате! Ако използвате по-слаби брашна, намалете количестовото вода в тестото! Прясно смляната спелта можете да замените с брашно от спелта от пакет или просто да използвате бяло брашно. 

Начин: 

Смесете водата, стартера, и кашата, пуснете ролката на Анкарсрум да се върти и добавяйте брашното на порции, след това солта. Ако месите с друг миксер, смесете всичко без солта и маслото - след като измесите, добавете солта. 

Накрая добавете маслото. Измесете добре до гладко тесто, можете да направите и теста с прозореца. 

Прехвърлете тестото в подходяща купа и я покрийте с шапчица за душ. 

През 30 минтути направете на тестото 1 разтягане и 2 вътрешни сгъвания. 

Оставете тестото да втаса до почти удвоен обем. 

Оформете 12 питки по около 100 г. 

Преди изпичане намажете с яйце, разбито със струйка зехтин.

Изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути на 220°С и за още 20 минути на 200°С без вентилация.

    

Тук ще намерите още рецепти за питки: 
Рецепти . 

Или пък търсите рецепти и идеи за чабати? 


Коментари

Популярни публикации