Тостерен хляб с квас и печен лилав батат

Не е емотикон, филийка квасен хляб е ... 😊 

Тостерен хляб с квас и печен лилав батат 

Получиха се две вкусни, ароматни и много меки лилави хлебчета с квас. 

За мекотата допринесе и лилавият батат, известен още като лилав сладък батат, лилав сладък картоф, убе или лилав ямс. Произхожда от Филипините и е цветна разновидност на традиционния батат, има лилав цвят (благодарение на антоцианините — мощни антиоксиданти) и богати хранителни качества. 

Знаете, че вкусът му е леко сладък, но не е натрапчив, а сготвен - лилавият батат има много нежна структура, почти кремообразна, и запазва цвета си след термична обработка. 

Какво се случва, когато добавим печен лилав батат в тестото за хляб? 
  • един прекрасен и наситен цвят, който се запазва след изпичане. Така хлябът е не само ефектен, но и с лека доза артистичност. 
  • приятен вкус
  • по-мека средина на хляба

И така, за две хлебчета са необходими: 

100% брашно (микс от брашна - 20% бяло Екосем, 10% прясно смляна ръж, 35% Капуто Куоко, 35% бяло Балван) 

50% стартер

75% вода

2% сол

5% захар

10% масло 

20% печен лилав батат (предварително изпечен на фурна, обелен и намачкан с вилица)

Вкусни лилави филийки
Тъй като в тестото има голямо количество квас, хлябът става готов в рамките на деня на замесване. В случая, тестото е разделено на две преди оформяне. 

Начин: 

Смесете водата, кваса и захарта в купата на Анкарсрум и пуснете ролера да върти. Добавете постепенно брашното, в което предварително сте прибавили солта. След кратко месене добавете маслото, а последен - печения лилав сладък картоф.

Направете 2 бр. разтягания през около 40 минути, оставете тестото до почти удвоен обем, оформете и поставете във формите за финално втасване на стайна температура. 

Преди печене намажете с яйце, разбито с прясно мляко и зехтин. 

Изпичайте на 220°С без вентилация за 20 минути и още 20 минути на 180°С. 


Ако сте във вихъра на лилавата вълна, споделям още едно лилаво предложение -  за плосък хляб


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации