Плосък хляб с квас и каша с брашно от лилава царевица

Готовият хляб 

Плосък квасе хляб в лилаво 

Вдъхновена от иранския хляб Барбари, стъпих на идеята за плосък хляб, като оцветих в лилаво с брашно от пурпурна (лилава) царевица. Цветът се запази наистина наситен, мекотата е на лице, а вкусът - чудесен и се допълва от поръската от нигела и сусам. 

Прочетох, че хляб Барбари произхожда от Иран, по-точно от северната част на бивша Персия, където е бил популярен сред племето Барбари – оттам идва и името на хляба.  Допадна ми идеята за плосък хляб и реших да направя свой прочит, като използвам квас и придам цветни нотки за един наистина  пурпурен барбари. А тук има още интересни факти за хляб Барбари

Лилава феерия 

Стартер: 
5 г мед или захар 
45 г квас 100% хидратация
45 г вода
45 г брашно 
(Отнема 4-6 часа) 

Каша: 
30 г брашно от пурпурна царевица 
90 г вода
Пригответе кашата предварително и охладете напълно преди влагане в тестото

За намазане преди печене:
2/3 ч.ч. вода
1 с.л. брашно
1 ч.л. без връх сода
(Количеството на тази кашичката е доста - намалете пропорциите, ако ще печете едно хлебче).

За тестото: 
Цялото количество стартер 
320 г брашно (тук комбинирах 70 г прясно смляна пшеница и 250 г Капуто Куоко Нувола) - използвайте силно брашно, в противен случай намалете количеството вода и часовете престой в хладилника
140 г вода
30-50 г зехтин (намалете количеството зехтин спрямо предпочитанията Ви и възможност за месене) 
10 г кафява захар
8 г сол

Начин: 
Смесете водата, захарта, брашното и стартера квас и оставете за почивка за около 30 минути.

След това добавете солта, накрая -  зехтина на порции.

Направете 2 вътрешни сгъвания на тестото през около 50-60 мин, след второто -  приберете тестото в хладилника на 4°С. 

След престоя е хладилника (това тесто престоя около 50 часа, но и брашното позволява), извадете тестото на стайна температура, докато се постопли и отпусне (може би час и повече отне на това тесто), прехвърлете в тавата, в която ще печете, разтеглете и оставете тестото покрито за още около 30-40 минути или повече, ако е необходимо.

Пригответе кашичка от 1 ч.л. брашно и 1/2 к.ч. вряла вода и оставете покрита да се охлади.
 
Когато тестото е готово, доразтеглете, намажете с кашичката, поръсете с нигела и сусам, оформете и резките, като внимателно притискате с пръсти. 

Изпичайте на 200°С-220°С в предварително загрята фурна за около 40 минути (или спрямо спецификите на фурната). 

  

Код лилаво за още идеи за лилави печива: 




Архив, 4 октовмри 2021

Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации