Баница на тиган - за вкусна закуска



Баницата няма нужда от представяне... Наложена, вита, с богата плънка от сирене, яйце, защо не и спанак или още различни варианти като праз, локум, бекон, тиква, ябълка и др. 

Ето една много лесна баница за вкусна и споделена закуска. Импровизирах, излизайки от стандарта за печене на баницата, като използвах тиган с капак. Златиста, хрупкава и с аромат на масло се получи тази бърза баничка. Важното е плънката да не е много течна и да не използваме прекалено много кори, за да може да се изпече добре баницата. 

Формата и големината на баницата са по желание и е толкова лесна за приготвяне. Ще са необходими: 

2 бр. яйца размер М 
2 с.л. извара
2 с.л. прясно мляко
Бяло саламурено сирене до гъста смес 
4-5 бр. фини кори за баница (тези за баклава са много удачни) 
Масло 
2-3 с.л. олио 

Първи вариант на приготвяне: 
Разтопете масло предварително или го оставете на стайна температура да омекне, и подредете баницата като намазвате всяка кора с малко масло и няколко капки олио, след което покривате с друга кора, така че да се застъпват само в центъра, а крайщата им да се разминават. 

След като сложите и последната кора, поставете плънката в центъра, без да я разстилате до крайщата. След това стърчащите крайщата приберете към центъра на баницата, покривайки и плънката, така че да "затворите" баницата отгоре. 

Намажете дъното на тигана с малко масло, внимателно прехвърлете в тигана оформената баница, върнете тигана на котлона и поставете капака. Печете така баницата 7-10 минути на степен 5 (или по-малко, спрямо силата на котлона), след това обърнете баницата и печете и от другата страна. 

Втори вариант на приготвяне: 
Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие с диаметър 24 см на степен 5 или 6 от 9. След като тиганът е добре загрят, го отстранете от котлона, поставете го върху дъска и подложка и работете внимателно, за да не се изгорите. 

Намажете дъното на тигана с малко масло и започнете да редите корите една върху друга - намазвайте всяка кора с малко масло и няколко капки олио, внимавайки крайщата им да не се покриват. Поставете плънката върху последната наредена кора и я разстелете.

За да "затворите" баницата отгоре, обърнете стърчащите крайща на корите към средата на баницата и върху плънката, като върху последната кора поставете няколко парченца масло. 

Върнете тигана с баницата отново на котлона и намалете степента на 5 (ако преди това сте го загряли на степен 6), поставете капака. 

Печете баницата за 7-10 минути, като внимателно проверявайте дъното на баницата да не загори. 

След това обърнете баницата (като за тази цел можете да използвате голяма чиния, върху която да обърнете баницата и след това внимателно да я прехвърлите отново в тигана), за да се изпече и от другата страна. 


И понеже тук става дума за баница, можете да погледнете и още едно предложение - по-различно, по-нестандартно, но обещаващо вкусно. Квасена баница, направена с водата от сварени смокинови листа:

Коментари

Популярни публикации