Домашна пинса с квас - от тесто до магия

Вкусна домашна пинса с квас 

Пинса с квас 

Исках да се доближа до концепцията за Пинса Романа - комбинирането на няколко брашна (пшенично, оризово и соево) за постигане на нежно и ароматно тесто, фина пинса с нежна среда и лека хрупкавост на коричката.

Комбинирах:
  • Брашното: 

80% Капуто Нувола

10% соево брашно 

10% оризово брашно (смлях на домашната мелничка кафяв ориз)

  • Стартерът - 20% твърд стартер (с 50% хидратация) 
  • Хидратацията - 76% 
  • Зехтинът - 5%
  • Солта - 2%

Месенето - машинно

Изпичането - в домашната фурна

Начин: 

Направете ферментолиза за 30 минути (смесете старера, водата и брашното). 

Добавете солта, накрая зехтина. 

Измесете до гладко тесто. 

През 20-30 минути направете 1 бр. разтягане, 1 бр. ламиниране и 2 бр. вътрешни сгъвания.

Приберете тестото в хладилник след второто вътрешно сгъване (тестото от тази публикация престоя за 24 часа и малко в хладилника на 4`C). 

След това оставете тестото на стайна температура, за да се темперира (това тесто престоя за малко повече от час на стайна температура). 

Оформете. 

Изпичане - според спецификите на вашата фурна. 

Ето и моят начин на изпичане: процедирах както стандартно пека пицата у дома - фабричната тава на фурната поставям на най-долния водач на фурната, загрявам добре фурната на 275°С на програма "Пица". Изпичах пинсите една след друга по 6 минути (5 минути само със соса, след това добавих топингите и върнах във фурната за още почти минута).

Ако вашата фурна няма програма "Пица" (както беше с предишната ми фурна) - можете да загреете фурната на 275°С с долен реотан и вентилация. Или да опитате с възможностите на вашата фурна - да загреете на максимална температура. 

  


Съчетание от три брашна, дълга ферментация и хрупкава магия – получи се идеална пинса за споделяне с любимите хора. 


Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации